Υγεία - Περιβάλλον

18 Σεπτεμβρίου 2019 21:35

“Κόβει” το τσιγάρο και στις παιδικές χαρές ο Κικίλιας

Διάβασέ μου το...

Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου κινούνται παιδιά, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας.

“Κόβει” το τσιγάρο και στις παιδικές χαρές ο Κικίλιας
-

Τζούρα και πρόστιμο έρχεται για τους αμετανόητους καπνιστές, που το …ντουμανιάζουν πλάι  σε …κούνιες και τραμπάλες. Από τον Οκτώβρη ο Βασίλης Κικίλιας …κόβει το τσιγάρο, σε θεριακλήδες γονείς, αφού …στέλνει τον αντικαπνιστικό νόμο σε πάρκα, παιδικές χαρές και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, όπου κινούνται παιδιά.

Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος έρχεται από τον άλλο μήνα, όπως τόνισε ο υπουργός υγείας στον ΣΚΑΙ.

«Στους ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχουν παιδιά και κινούνται γύρω-γύρω παιδιά και ανήλικοι, είναι ανεπίτρεπτο κανείς να καπνίζει», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ξεκαθάρισε πως για τους παραβάτες θα προβλέπονται πρόστιμα ανάλογα με το παράπτωμα. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν δίνει προτεραιότητα στο τιμωρητικό κομμάτι. «Ο Έλληνας έχει συλλογική συνείδηση και ατομική ευθύνη και φιλότιμο» σημείωσε. Ο υπουργός επισημαίνοντας πως τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα αρχίσει μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία ώστε οι πολίτες να μάθουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Έρευνες δείχνουν πως το 75% των πολιτών συμφωνεί με την εφαρμογή του νόμου. Ακόμη και γονείς που καπνίζουν, δηλώνουν έτοιμοι να συμμορφωθούν με το μέτρο. Δεν είναι, όμως,  μόνο ο καπνός του τσιγάρου που βλάπτει τα παιδιά, ακόμη και η εικόνα ενός καπνιστή τους στέλνει λάθος μηνύματα, λένε πολλοί γονείς που θεωρούν ότι η απαγόρευση σε πάρκα και παιδικές χαρές θα τα προστατεύσει.

Στον αγώνα για …άκαπνες παιδικές χαρές πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια και η ελληνική αντικαρκινική εταιρία, που με ανακοίνωσή της επικροτεί την κίνηση του υπουργείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία εκφράζει την ευαρέσκεια της για την απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Β. Κικίλια να απαγορεύσει το κάπνισμα στις παιδικές χαρές.

Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί, βεβαίως, ένα είδος τιμωρίας των καπνιστών. Αποτελεί, απλά, ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των μικρών παιδιών και του περιβάλλοντος και ένα δείγμα πολιτιστικής προόδου της κοινωνίας μας.

Χαιρόμαστε που η πρωτοβουλία που αναλάβαμε για τις παιδικές χαρές πριν από μία τετραετία απέδωσε σύντομα καλά αποτελέσματα. Δεκάδες Δήμοι της χώρας αναρτούν την καλαίσθητη πινακίδα μας, που προτρέπει για αποφυγή του καπνίσματος στο χώρο που παίζουν παιδιά. Και σήμερα η Πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει την αντικαπνιστική προσπάθεια της ένα βήμα πιο μπροστά, απαγορεύοντας το κάπνισμα και  σε ορισμένους ιδιαίτερα ευαίσθητους ανοικτούς χώρους.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα συνεχίσει αφενός τις παρεμβάσεις της ώστε να ευαισθητοποιεί και να εξηγεί στους συμπολίτες μας το λογικό της απαγόρευσης του καπνίσματος σε παιδικές χαρές, αφετέρου θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, για την πλήρη απελευθέρωση από τον καπνό των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των χώρων αναψυχής (παραλίες, πάρκα, αλσύλλια κ.α).

Ξέρουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά επειδή δεν πιστεύουμε ότι οι Έλληνες διαφέρουν ή είναι από τη φύση τους ανυπάκουοι, είμαστε βέβαιοι ότι θα πείσουμε τους καπνιστές για την ανάγκη απαλλαγής από τον καπνό των χώρων στους οποίους εργάζονται, διασκεδάζουν ή ζουν .

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους πολίτες να περιφρουρήσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Γιατί, τελικά, σε μία χώρα που δεν υπάρχει εξάρτηση και μόλυνση από καπνικά προϊόντα, όλοι ζουν καλύτερα».