Υγεία - Περιβάλλον

31 Οκτωβρίου 2019 17:16 Τελευταία ενημέρωση : 31 Οκτωβρίου 2019 18:28

Γρίπη: Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε και τα παιδιά - Πότε πρέπει να ανησυχούμε

Διάβασέ μου το...

Τα συμπτώματα, οι τρόποι μετάδοσης, τα μέσα πρόληψης και η αντιμετώπιση της νόσου.

Γρίπη: Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε και τα παιδιά - Πότε πρέπει να ανησυχούμε
-

Η γρίπη προκαλείται από ιούς που μπορεί να προσβάλλουν όλα τα τμήματα του αναπνευστικού συστήματος. Τα παιδιά ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και είναι πιο ευάλωτα στον ιό της γρίπης. Παρότι αρκετά από τα συμπτώματα που προκαλεί μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνηθώς αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Ωστόσο, ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια γεγονός που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Με ποιά συμπτώματα εκδηλώνεται;

Είναι πιθανό το κάθε παιδί να εκδηλώσει με διαφορετικό τρόπο τα συμπτώματα, ανάλογα με τη βαρύτητα της γρίπης και την ισχύ του ανοσοποιητικού του συστήματος. Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

  • υψηλός πυρετός, άνω των 380 C.
  • ανορεξία
  • ρίγη (δηλ. να τρέμει έντονα)
  • πόνος στους μύες  και τις αρθρώσεις
  • μη παραγωγικός (ξηρός) βήχας
  • έντονος πονοκέφαλος
  • ναυτία – εμετός
  • διάρροια
  • κόπωση
  • ρινική καταρροή ή “μπούκωμα”

Πώς μεταδίδεται;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσματος. Ο ιός περιέχεται ουσιαστικά στα σταγονίδια με αποτέλεσμα όταν το παιδί βρεθεί στον ίδιο χώρο με έναν άρρωστο ο οποίος για παράδειγμα βήχει, μπορεί να εισπεύσει τα σταγονίδια και να κολλήσει.

Σπανιότερα ο ιός είναι δυνατό να μεταδοθεί από την επαφή με αντικείμενα ή επιφάνειες όπου έχουν μεταφερθεί σταγονίδια από κάποιον που νοσεί. Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξαίνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Μπορεί να προληφθεί;

Η γρίπη μπορεί να προληφθεί αρκεί να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές:

  • Εμβολιασμός: ο εμβολιασμός γίνεται στην έναρξη της χειμερινής περιόδου και προστατεύει το παιδί για 1 έτος. Το εμβόλιο είναι  πολύ ασφαλές   και αποτελεσματικό.. Στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει  τον εμβολιασμό  στα  παιδιά που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα ή είναι ανοσοκατασταλμένα ή στην περίπτωση που η γρίπη έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.
  • Ο παιδίατρος σας θα σας συμβουλεύσει σωστά για το πότε και αν πρέπει να γίνει το εμβόλιο.
  • Επιπλέον για να προφυλαχθεί το παιδί σας από τη γρίπη πρέπει να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που ήδη νοσούν. Αυτό όμως δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει σε κλειστούς χώρους όπως πχ  η σχολική αίθουσα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε στο παιδί σας να:
  1. πλένει τακτικά τα χέρια του με άφθονο νερό και σαπούνι
  2. χρησιμοποιεί συχνά αντισηπτικά μαντηλάκια ή αντισηπτικά διαλύματα
  3. να βήχει σε χαρτομάντιλο ή στο μανίκι του.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Όπως όλοι οι ιοί, έτσι και ο ιός της γρίπης πρέπει “να ολοκληρώσει τον κύκλο του”. Έτσι, δεν υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη θεραπεία παρά μόνο η λήψη αντιπυρετικών ή και αντιβηχικών σκευασμάτων που έχει συστήσει ο παιδίατρος, παράλληλα με τα κλασικά μέτρα ενίσχυσης της άμυνας του ανθρώπου, όπως η ανάπαυση και το υγιεινό φαγητό. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα σε κάποιον που νοσεί από γρίπη, διότι δρουν κατά των βακτηρίων και όχι κατά των ιών. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή γιατί η αλόγιστη χρήση τους  οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων

Για περισσότερες πληροφορίες: www.abarbouni.gr