Υγεία - Περιβάλλον

29 Ιανουαρίου 2020 07:06

Εξάχνωση του προστάτη: Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της σύγχρονης ουρολογίας

Διάβασέ μου το...

Γράφει ο Νικόλαος Μερτζιώτης - Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στο UCL (Μεγάλη Βρετανία), Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής, Επανορθωτικής και Χειρουργικής Ανδρολογίας Metropolitan General.

Εξάχνωση του προστάτη: Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της σύγχρονης ουρολογίας
-

Την τελευταία 10ετία η χειρουργική του προστάτη έχει αλλάξει άρδην από επεμβατική σε ελάχιστα επεμβατική με την είσοδο των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν την εξάχνωση για την αντιμετώπιση είτε της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, είτε του καρκίνου του προστάτη. Αυτό στη πράξη μεταφράζεται σε μικρότερο χρόνο χειρουργείου μικρή έως καθόλου παραμονή στο Νοσοκομείο και φυσικά ταχύτατη αποθεραπεία.

Η εξάχνωση είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιεί τη θερμότητα για να καταστρέψει τον προστατικό ιστό που στη περίπτωση της καλοήθους υπερπλασίας γίνεται διά μέσω της λεγόμενης πλασμαεξάχνωσης, ενώ στη περίπτωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται διά μέσω της φωτοεξάχνωσης με laser.

Οι 2 κύριες αυτές παθήσεις του προστάτη που προσβάλλουν άνδρες κατά κύριο λόγο από την ηλικία των 45 ετών και πάνω συνήθως παρουσιάζουν συμπτώματα που είναι κοινά. Η συχνουρία (κατά την ημέρα αλλά και την νύχτα) η δυσκολία στην ούρηση, η διακεκομμένη ούρηση, το αίσθημα ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς η κύστη, η ανάγκη να τρέξουμε στη τουαλέτα και η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης είναι μερικά από τα συμπτώματα αυτά.

Η πιο οικονομική μέθοδος, ιδανική ακόμη και για μεγάλους σε μέγεθος καλοήθεις προστάτες είναι η διουρηθρική με φυσιολογικό ορό πλασμαεξάχνωση, η οποία συστήνεται ακόμα και σε ασθενείς που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά? φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αναίμακτη και απαιτείται μόνο περιοχική αναισθησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση για την καλοήθη υπερπλασία δεν έχει καμιά επίπτωση στη στυτική λειτουργία. Ο ασθενής χρειάζεται συνήθως νοσηλεία μόνο για 24 ώρες, ενώ ο καθετήρας παραμένει για λιγότερο από μια ημέρα.

Η εστιακή θεραπεία με φωτοεξάχνωση είναι ο νέος επαναστατικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα στην Ευρώπη. Τα τελευταία 25 χρόνια, που καθιερώθηκε η προληπτική εξέταση του PSA, όλο και περισσότεροι άνδρες ανακαλύπτονται με πρώιμο μη επιθετικό χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη. Έχει υπολογισθεί ότι μόνο εννέα στους χίλιους άνδρες θα καταλήξουν από αυτήν την πάθηση. Ετσι, πολλοί ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για ριζική αφαίρεση του οργάνου, πολλές φορές χωρίς να το χρειάζονται, με τις αναπόφευκτες συνέπειες της ακράτειας και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η εστιακή φωτοεξάχνωση είναι μία μέθοδος, η οποία στηρίζεται στην απεικόνιση που συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα. Λαμβάνεται με τη μαγνητική εικόνες του προστάτη, αλλά και της βλάβης (του όγκου), και κατόπιν οι εικόνες αυτές τοποθετούνται στον υπέρηχο που εκτελείται εκείνη τη στιγμή, ενώ με αισθητήρα καθοδηγείται ο γιατρός τρισδιάστατα απευθείας με την ίνα του λέιζερ στην ύποπτη εστία, με απόλυτη ακρίβεια μέσω του δέρματος, χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα του προστάτη. Η τεχνική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όλες οι συνήθεις επιπλοκές που εκδηλώνονται στη χειρουργική του καρκίνου του προστάτη.

Την τελευταία 4ετία με μηδαμινή νοσηρότητα και πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας ο κ. Μερτζιώτης με την ομάδα του στο Metropolitan General (από τα ελάχιστα κέντρα στην Ελλάδα) εκτελούν μια τροποποιημένη τεχνική εστιακής φωτοεξάχνωσης με λέιζερ διεθνώς καταξιωμένη. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής φεύγει από την κλινική ύστερα από λίγες ώρες.

Metropolitan - Νικόλαος Μερτζιώτης

 

*Άρθρο του Νικόλαου Μερτζιώτη – Χειρουργού, Ουρολόγου – Ανδρολόγου, Δρ Παν/μίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθέντος στο UCL (Μεγάλη Βρετανία), Διευθυντή Ουρολογικής Κλινικής, Επανορθωτικής και Χειρουργικής Ανδρολογίας Metropolitan General

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ