Υγεία - Περιβάλλον

24 Ιανουαρίου 2020 22:29

Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια: Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της Ιατρικής

Διάβασέ μου το...

Γράφει ο Γεώργιος Θεοδωράκης, Eπεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Κλινικής Αρρυθμιών-Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης Metropolitan General.

Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια: Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της Ιατρικής
-

Ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια (leadless pacemaker) αποτελεί μια επαναστατική εξέλιξη στην τεχνολογία των βηματοδοτών.

Έχει τη δυνατότητα να αισθάνεται και να βηματοδοτεί χωρίς την υποστήριξη ηλεκτροδίων. Είναι 90% μικρότερος σε μέγεθος από τους αντίστοιχους συμβατικούς βηματοδότες και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο μέχρι και τα 12 χρόνια. Έχει το μέγεθος μίας κάψουλας και εμφυτεύεται κατευθείαν στη δεξιά κοιλία.

Οι ασθενείς που φέρουν έναν τέτοιο βηματοδότη μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία μέχρι 3 Τ σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός τους (full body MRI) χάρις στην προηγμένη MRI sure scan τεχνολογία του.

Η τοποθέτησή του είναι απλή και γίνεται μέσω ενός ειδικού συστήματος (καθετήρα) διά μέσου της δεξιάς μηριαίας φλέβας με σημαντικά μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με τους συμβατικούς βηματοδότες.

Οι κατηγορίες ασθενών στους οποίους μπορεί να εμφυτευτεί ο συγκεκριμένος βηματοδότης είναι οι ακόλουθες:

  • Ασθενείς με χρόνια κολπική μαρμαρυγή με συμπτωματική βραδεία κοιλιακή ανταπόκριση ή παύσεις ή με διαταραχές κολποκοιλιακής αγωγής (πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός)
  • Ασθενείς με ιστορικό αφαίρεσης βηματοδότη και ηλεκτροδίων λόγω επιμόλυνσης
  • Ασθενείς με σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου ή υψηλού βαθμού ή πλήρους κολποκοιλιακού αποκλεισμού οι οποίοι χρήζουν κολπικής ή διεστιακής (κολπικής και κοιλιακής βηματοδότησης) αλλά η τοποθέτηση κολπικού ηλεκτροδίου κρίνεται δύσκολη ή υψηλού ρίσκου
  • Ασθενείς με προβλήματα αγγειακής προσπέλασης (σε αιμοκάθαρση ή ογκολογικοί ασθενείς) 

Στο άρτια οργανωμένο και τελευταίας τεχνολογίας Aιμοδυναμικό Εργαστήριο του Metropolitan General, η ιατρική ομάδα της Kλινικής Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης- πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία- με Διευθυντή τον κ. Γ. Θεοδωράκη και Αναπληρωτή Διευθυντή τον κ. Ι. Ρασσιά, έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία για την τοποθέτηση των ανωτέρω συσκευών στους ασθενείς που έχουν ένδειξη.

Metropolitan - Γιώργος Θεοδωράκης

 

  

 *Άρθρο του Γεώργιου Θεοδωράκη, Eπεμβατικού Καρδιολόγου, Διευθυντή Κλινικής Αρρυθμιών-Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης Metropolitan General.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ