Υγεία - Περιβάλλον

24 Ιανουαρίου 2020 21:35

Κοροναϊός: Πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

Διάβασέ μου το...

Διάγνωση-σοκ σε ασθενή σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Παγκόσμιος συναγερμός για την εξάπλωση του φονικού ιού.

Κοροναϊός: Πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη
-

Το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού.

Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη. Οι γαλλικές Αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα.

Την ίδια ώρα στην Κίνα, που μετρά ήδη 26 νεκρούς, προσπαθούν να κατασκευάσουν σε χρόνο-ρεκόρ νοσοκομείο στη Γουχάν, καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν λυγίσει υπό το βάρος των εκατοντάδων κρουσμάτων.

ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ - ΚΙΝΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το νέο νοσοκομείο κατασκευάζεται με προκάτ κτίσματα γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής και βρίσκεται στα περίχωρα της Γουχάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το νοσοκομείο θα διαθέτει 1.000 κλίνες, θα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου.

Η κατασκευή, για την οποία εργάζονται πυρετωδώς 35 εκσκαφείς και δέκα μπουλντόζες, αναμένεται να τελειώσει σε έξι μέρες, ενώ τις υπόλοιπες τέσσερις θα ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση του εξοπλισμού και των ιατρικών μηχανημάτων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους η ανέγερσή του θα γίνει βάσει του μοντέλου κατασκευής του νοσοκομείου Xiaotangshan, που χτίστηκε στο Πεκίνο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) τι 2003, που είχε εξαπλωθεί στην κινεζική ενδοχώρα το 2003. Το νοσοκομείο εκείνο είχε χτιστεί τότε σε επτά ημέρες και υποδέχθηκε μέσα σε δύο μήνες το ένα έβδομο των ασθενών με SARS στην Κίνα, καταγράφοντας ένα θαύμα στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά.

Έλληνα επιχειρηματίας που βρίσκεται στην Κίνα περιέγραψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στην αχανή χώρα.

Άσκηση ετοιμότητας για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος του κοροναϊού 2019-nCoV, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ.

Για τα αποτελέσματά της, ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα, με τον οποίο συναντήθηκε στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ παρουσίασε επίσης στον κ. Κικίλια το σχέδιο δράσης του Οργανισμού για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος, και ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνολική επιχειρησιακή ετοιμότητα υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ στη διαχείριση πιθανών κρίσεων Δημόσιας Υγείας.

Έχουμε τα μέσα και την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων κοροναϊού, διαβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ