Υγεία - Περιβάλλον

31 Ιανουαρίου 2020 08:39 Τελευταία ενημέρωση : 31 Ιανουαρίου 2020 15:31

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των νεκρών - Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ

Διάβασέ μου το...

Ξεπέρασαν τους 210 οι νεκροί στην Κίνα, χιλιάδες τα κρούσματα. Κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκε στην Ιταλία. Κρούσματα σε Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και άλλες χώρες. Λήξη συναγερμού για τον ασθενή του ΑΧΕΠΑ.

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των νεκρών - Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ
-

Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Λίγες ώρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού, οι αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν τον νέο απολογισμό.

Χθες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 43 άνθρωποι, φτάνοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 213, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 9.800

Το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να επαναπατριστούν κάτοικοι της Ουχάν από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ.

Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

ΠΟΥ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κορονοϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες. 
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Κοροναϊός

Τέλος συναγερμού στην Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε χθες και στην Θεσσαλονίκη, όπου ένας 62χρονος Έλληνας, που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ουχάν, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ για τις απαραίτητες εξετάσεις. Ωστόσο, μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε, σήμανε λήξη συναγερμού, καθώς δεν υπήρχε κίνδυνος για τον άνδρα.

Ο ασθενής εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αμέσως, ελήφθη δείγμα, το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης.

Τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ έγιναν γνωστά περίπου 45 λεπτά μετά από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή και σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση το δείγμα ήταν αρνητικό στον κορονοϊό, γεγονός που σημαίνει ότι ο άνδρας δεν νοσεί από τον φονικό ιό και πιθανότατα υποφέρει από γρίπη.

Παράκληση να είμαστε πιο ψύχραιμοι έκανε μέσω της εκπομπής του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο  Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ Ανδρέας Μέντης.

 Το ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανή αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σε συνεδρίαση, για την Δευτέρα, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.), στο πλαίσιο προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κορονοϊό.

Το Υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει οδηγίες στα σχολεία για μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού.


Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της.

«Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει, επίσης, ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.

Οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εξάλλου στη βαθμίδα 4 της κλίμακας, το υψηλότερο, όπου κατατάσσονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε, ήδη, αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τη Δευτέρα, καλώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Κίνα.

Σύμφωνα με επίσημες κινεζικές στατιστικές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ εισήλθαν στην Κίνα το 2018. Την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια αφίξεις στις ΗΠΑ από την Κίνα, κατά τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό τουρισμού.

Η Turkish Airlines αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς Κίνα

Η Turkish Airlines αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας. Ο Μπιλάλ Εκσί, διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines με ανάρτηση στο twitter, τόνισε πως οι πτήσεις προς τέσσερις προορισμούς στην Κίνα - Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν - αναστέλλονται έως τις 9 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει την αναστολή πτήσεων προς και από την Κίνα λόγω της επιδημίας του κινεζικού ιού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 170 ανθρώπους.

Κοροναϊός - αεροπλάνο - αεροπορικές

Κρούσματα και στην Ρωσία

Τα δυο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε η Ρωσία, μπαίνοντας στον κατάλογο με τις χώρες που έχει σημάνει συναγερμός. Την ανακοίνωση έκανε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας. Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες η Ρωσίδα αξιωματούχος είπε ότι πρόκειται για δυο κινέζους που νόσησαν όμως σε ρωσικό έδαφος.

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την εμφάνιση δύο πρώτων κρουσμάτων της νέας ιογενούς πνευμονίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

«Οι ασθενείς περιθάλπονται από τους ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ακολουθούμε τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων για την αποφυγή νέας εξάπλωσης του ιού», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για «να εντοπισθούν γρήγορα» τα άτομα που είναι πιθανόν να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς.

Οι βρετανικές αρχές δεν διευκρίνισαν πού εντοπίσθηκαν τα δύο κρούσματα, ούτε εάν τα πρόσωπα αυτά είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα.

Σε κατάσταση συναγερμού η Ιταλία

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την επιβεβαίωση, χθες βράδυ, ότι δυο κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από κορονοϊό.

Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε μόλις και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό.

Μέχρι χθες, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κορονοϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%.

Επίσης σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.

Αναχώρησαν με ειδική πτήση 200 Γάλλοι

Απογειώθηκε στις 07:07 [τοπική ώρα· 01:07 ώρα Ελλάδας] μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας αφού παρέλαβε περίπου 200 Γάλλους υπηκόους από την Ουχάν — τη μεγαλούπολη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός — για να επαναπατριστούν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνουν σε αυτό.

Το μεταγωγικό αναμένεται να προσγειωθεί έπειτα από περίπου δωδεκάμισι ώρες στην Ιστρ (νοτιοανατολική Γαλλία), διευκρίνισε στους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σε αυτό μέλη επίσημης γαλλικής αντιπροσωπείας. Θα τεθούν κατόπιν σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.

Πέμπτο κρούσμα στη Γερμανία

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν ένα πέμπτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα.

Πρόκειται για έναν εργαζόμενο που απασχολείται στην ίδια εταιρεία όπου εντοπίστηκαν οι τέσσερις άλλοι άνθρωποι που νόσησαν από τον κινεζικό ιό, στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

«Αυτό αφορά έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Στάρνμπεργκ, στην οποία εργάζονται οι τέσσερις άλλοι νοσούντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του γερμανικού κρατιδίου, προσθέτοντας πως επιπλέον πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα την Παρασκευή.

Σε εγκαταστάσεις της NHS οι Βρετανοί από την Ουχάν

Tο πρωί της Παρασκευής αναμένεται να φτάσει σε βρετανικό έδαφος η έκτακτη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από την κινεζική πόλη Ουχάν. Tο αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Brize Norton της περιοχής της Οξφόρδης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, επιβεβαίωσε ότι διασφαλίστηκε η αναχώρηση της πτήσης.

Οι επιβάτες αναμένεται να μεταφερθούν σε νοσοκομείο στο Γουίραλ (κοντά στο Λίβερπουλ) όπου θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους, προκειμένου να νοσηλευτούν εάν αναπτύξουν κάποιο από τα συμπτώματα του κορονοϊού.

Οι επιβάτες θα βρίσκονται, εξάλλου, υπό παρακολούθηση στη διάρκεια της πτήσης τους από στρατιωτικούς γιατρούς που θα βρίσκονται στο αεροπλάνο.

Έφτασε και στην Ιταλία με δύο κρούσματα

Επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα κορονοϊού στη Ρώμη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι της Ιταλικής πρωτεύουσας.

Το δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμειναν οι δύο τουρίστες έχει σφραγιστεί και μπορεί να υποβληθούν σε εξετάσεις άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Παράλληλα ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία διακόπτει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κίνα.

Έξι τα κρούσματα στη Γαλλία

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στη Γαλλία που επιβεβαίωσε το έκτο κρούσμα.

Το κρούσμα επιβεβαίωσε, ο Γενικός Διευθυντής υγείας, Ζερόμ Σαλομόν. Πρόκειται για έναν γιατρό στο επάγγελμα, ο οποίος φρόντισε από την αρχή που παρουσίασε τα συμπτώματα να απομονωθεί. Ο γιατρός βρίσκεται τώρα σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Επιπλέον, οι γαλλικές Αρχές τονίζουν πως και το έκτο κρούσμα κορονοϊού είχε επαφές με κάποιον στην Άπω Ανατολή, που να εξηγούν την έκθεσή του στον ιό. «Δεν υπάρχουν στην Γαλλία περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να εξηγηθούν» τονίζουν οι Αρχές.

Στο «κόκκινο» η ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού που μεταδίδεται ακόμη και από απόσταση δύο μέτρων. Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, με ορισμένους μάλιστα επιστήμονες να εκτιμούν ότι η επιδημία ενδέχεται να φτάσει σε στάδιο κορύφωσης εντός των επόμενων ημερών. Στην Κίνα έχει ήδη αναπτυχθεί εμβόλιο, ενώ στις ΗΠΑ ξεκινά η ανάπτυξη με τις δοκιμές να ξεκινούν σε τρεις μήνες.

ΔΝΤ: Αρνητικές συνέπειες στην οικονομία λόγω του κορονοϊού

Κρουαζιερόπλοιο έξω από τη Ρώμη: Αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δύο τουριστών

Αρνητικά τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν, στην Ιταλία, δυο Κινέζοι τουρίστες που επιβαίνουν σε κρουαζιερόπλοιο.

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Smeralda της εταιρείας Costa Crociere, με έξι χιλιάδες επιβάτες, προς το παρόν, παραμένει μπλοκαρισμένο στο λιμάνι της Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης.

Οι ιταλικές αρχές δεν έδωσαν το αναγκαίο «πράσινο φως» για την αποβίβαση των τουριστών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού αποκλειστεί με βεβαιότητα το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορονοϊού.

AP - Ιταλία- κρουαζιερόπλοιο - κοροναϊός

Κόντε: Δεν είμαστε απροετοίμαστοι

Σε συνέντευξή Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στα δυο κρούσματα κορονοϊού τα οποία μόλις επιβεβαιώθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα και υπογράμμισε:

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι. Το νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Σπαλαντσάνι της Ρώμης στο οποίο μεταφέρθηκαν οι δυο Κινέζοι τουρίστες, στον τομέα του αποτελεί πραγματική Βίβλο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δημιουργηθεί πανικός και τεράστια κοινωνική ανησυχία».

Ο Κόντε πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπιστωθεί με ποια άτομα μπορεί να ήρθαν σε επαφή, κατά την παραμονή τους στην Ιταλία, οι δυο τουρίστες που νοσούν, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κίνδυνος μετάδοσης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι τα περιστατικά αυτά θα είναι μεμονωμένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο. Το ότι διαγνώσθηκαν τα δυο αυτά περιστατικά είναι αρκετά φυσικό, από την στιγμή που στην Ευρώπη, συνολικά, έχουμε ήδη δέκα κρούσματα» δήλωσε, από την μεριά του, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Ο διευθυντής, τέλος, του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, Τζουζέπε Ιπόλιτο, πρόσθεσε ότι «οι δυο Κινέζοι τουρίστες στους οποίους διαγνώστηκε ο κοροναϊός έχουν τεθεί σε απομόνωση και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους είναι καλή».

ΔΝΤ: Αρνητικές συνέπειες στην οικονομία λόγω του κορονοϊού

Δεν θα είναι μόνο η Κίνα που θα πληγεί οικονομικά εξαιτίας του κορονοϊού. Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η εξάπλωσή του θα προκαλέσει σοβαρές «αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, το πρώτο τρίμηνο του 2020».

«Οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο. Η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση είναι τα στοιχεία που πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών αν βρεθούν μπροστά σε μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία της.

Κορονοϊός: Αναβλήθηκε και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου

Ο αθλητισμός δέχεται και αυτός πλήγματα από τον κορονοϊό. Στην Κίνα επρόκειτο να γίνει η μεγαλύτερη διοργάνωση του στίβου για φέτος (πλην Ολυμπιακών Αγώνων), το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Η διοργάνωση θα φιλοξενούνταν τον Μάρτιο στην πόλη Νανζίνγκ, αλλά η Παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε να την αναβάλει και να την φιλοξενήσει στην ίδια πόλη το 2021. Είναι η πρώτη φορά που ακυρώνεται μία τόσο μεγάλη διοργάνωση στον στίβο για τέτοιο λόγο, με την πόλη να χάνει τεράστια έσοδα, καθώς αναμένονταν αποστολές από όλο τον κόσμο. Από τον κορονοϊό η οικονομική ζημιά για την Κίνα είναι μεγάλη, καθώς ακυρώνονται πολλά ιβέντς, την ώρα που εταιρίες, όπως η ΙΚΕΑ, κλείνουν τα καταστήματά τους και αεροπορικές εταιρίες αποφασίζουν να αναστείλουν τις πτήσεις τους προς Κίνα.

Τα fake news

Την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται, οι ψευδείς πληροφορίες, που συχνά παραπλανούν και τρομοκρατούν τον κόσμο.

Από «φάρμακα» μέχρι εικόνες και βίντεο που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ακολουθούν ορισμένες νέες «ειδήσεις» που επαληθεύτηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο σε όλον τον κόσμο.

Σε πολλές χώρες και σε πολλές γλώσσες κυκλοφορούν μέσω του Facebook και του WhatsApp κείμενα που υποτίθεται ότι αναπαράγουν μια επίσημη ενημέρωση των τοπικών υγειονομικών αρχών. Εκεί αναφέρεται ότι αν κάποιος βρέχει τακτικά τον λαιμό του, πίνοντας πολύ νερό, δεν θα προσβληθεί από τον ιό. Στην πραγματικότητα, το να πίνει κανείς νερό δεν αποτελεί προληπτικό μέτρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ