Υγεία - Περιβάλλον

28 Φεβρουαρίου 2020 21:06 Τελευταία ενημέρωση : 28 Φεβρουαρίου 2020 22:58

Κορονοϊός: Αυξάνει τον δείκτη επικινδυνότητας ο ΠΟΥ

Διάβασέ μου το...

Τέταρτο κρούσμα στην Ελλάδα. Αναστελλονται οι σχολικές εκδρομές. Μερική κατάργηση του επισκεπτηρίου.

Κορονοϊός: Αυξάνει τον δείκτη επικινδυνότητας ο ΠΟΥ
-

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αύξησε σε "πολύ υψηλό" το επίπεδο της απειλής που συνιστά ο νέος κορονοϊός, ο οποίος έχει προσβάλει σχεδόν 79.000 ανθρώπους στην Κίνα και περισσότερους από 5.000 στον υπόλοιπο κόσμο.

"Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται από τον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες είναι σαφώς ανησυχητικοί", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Οι επιδημιολόγοι μας παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές σε μόνιμη βάση και τώρα αυξήσαμε την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης και του κινδύνου επίπτωσης του Covid-19 σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως", στο υψηλότερο επίπεδό του.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι περισσότερα από 20 εμβόλια αναπτύσσονται ανά τον κόσμο και αρκετά θεραπευτικά προϊόντα είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε "μερικές εβδομάδες", διευκρίνισε.

Παρότι η Κίνα ήταν έως πρότινος η μοναδική εστία του κορονοϊού παγκοσμίως, ο κίνδυνος πολλαπλασιάστηκε με την εμφάνιση του ιού σε νέες χώρες-πηγές όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία. Ήδη σχεδόν 50 χώρες έχουν πληγεί, διευκρίνισε ο ΠΟΥ, ο οποίος αν και αύξησε το επίπεδο της απειλής διεθνώς, δεν θεωρεί ότι έχει να αντιμετωπίσει μια πανδημία.


Τέταρτο κρούσμα στην Ελλάδα - Αναστελλονται οι σχολικές εκδρομές -  Μερική κατάργηση του επισκεπτηρίου

Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό λόγω κορoνοϊού σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως ο ιός επηρεάζει πιο εύκολα τις μεγαλύτερες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες.

Η απαγόρευση όλων τον εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό για όλα τα σχολεία αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι.Όπως είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δεν τίθεται θέμα "απαγόρευσης" για άλλες εκδηλώσεις στην χώρα.

Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζομενης μετάδοσης στην Ελλάδα, στην οποία μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 4 κρούσματα, δύο στην Αθήνα και δύο στην Θεσσαλονίκη.

Από την μεριά του, ο Υπουργός Υγείας ζήτησε σωστή πληροφόρηση των ευπαθών ομάδων, των ανθρώπων δηλαδή που πάσχουν απο χρόνια νοσήματα, τονίζοντας την ανάγκη όλοι να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τις στενές επαφές, ενώ τέλος ζήτησε να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στους επιστήμονες.

Κατάργηση του επισκεπτηρίου για συγκεκριμένους ασθενείς

 Με γνώμονα τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το Υπουργείο Υγείας απέστειλε προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, οδηγίες για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

 Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.

Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή  των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση  χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ