Υγεία - Περιβάλλον

30 Μαρτίου 2020 22:28

Κορoνοϊός: Διατροφικές συμβουλές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Διάβασέ μου το...

Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc(Hons), MSc, NYSCDN, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημίου Columbia (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) και Πανεπιστημίου Leeds M. (Αγγλία), Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General.

Κορoνοϊός: Διατροφικές συμβουλές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού
-

H πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία γι΄αυτό πέρα από τις οδηγίες ατομικής υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθούμε, η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα από μια από υγιεινή, ισορροπημένη και «έξυπνη» διατροφή, καθίσταται αναγκαία.

Η κατάλληλη διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, ολικής αλέσεως σιτηρά, και χαμηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα και λιπαρά.  Ακολουθούν βασικά tips:

  • Τρώτε περισσότερα εσπεριδοειδή και πίνετε τουλάχιστον 2 χυμούς ημερησίως για την βιταμίνη C και τα βιοφλανοειδή που περιέχουν.
  • Αυξήστε τη πρόσληψης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο όπως σπανάκι, Garbanzo φασόλια, σπόροι κολοκύθας, αμύγδαλα και σαρδέλες.
  • Αυξήστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο όπως οστρακοείδη, ολικής αλέσεως δημητριακά και καρύδια Βραζιλίας.
  • Αυξήστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D όπως μουρουνέλαιο, σαρδέλες, κρόκοι αυγών, λιπαρά ψάρια.
  • Τρώτε παπάγια (συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους σπόρους της), και φρέσκο ανανά. Οι τροφές αυτές είναι καλές πηγές πρωτεολυτικών ενζύμων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή πέψη των τροφίμων και την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
  • Πίνετε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς λαχανικών «Πράσινα ποτά» από φύλλωδη χόρτα όπως λάχανο, σπανάκι, παντζάρια και καρότα, και τσάι από βότανα. Στον πονόλαιμο βοηθούν τα ζεστά ροφήματα με μέλι.
  • Η κοτόσουπα με μανέστρα περιέχει ήπια αντιβιοτικά και αποσυμφορητικές ιδιότητες (σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες έρευνες καθώς και το Journal of Medicine της Νέας Αγγλίας).
  • Τρώτε λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης.
  • Αυξήστε την κατανάλωση σε σκόρδο και κρεμμύδι, καθώς αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσθέστε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στις σούπες σας. Προσθέστε στις σαλάτες σας αγουρέλαιο και ελιές.
  • Πικάντικες τροφές θα σας καθαρίσουν το ιγμόρειο, τη μύτη και τους πνεύμονες σας.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ.
  • Πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά σας.

«Κοκτέιλ» λαχανικών και αφεψήματα καρυκευμάτων για πρόληψη

1) Ανάμεικτος χυμός με παντζάρι:

  • 50 ml φυσικός χυμός παντζαριού
  • 50ml φυσικός χυμός καρότου
  • 50ml φυσικός χυμός αγγουριού
  • 50ml φυσικός χυμό πορτοκάλι
  • 1κ.γλ φυσικός χυμός λεμονιού

Αναμείξτε όλους τους χυμούς μαζί. Πιείτε ένα ποτήρι την ημέρα προληπτικά για τόνωση του ανοσοποιητικού. Από τις αποτελεσματικότερες αντιγριπικές συνταγές!

2) Τσάι από την Ινδία

  • 10γρ φρέσκια ρίζα τζίντζερ, ψιλοκομμένη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 γαρίφαλα
  • 4 κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • 1κ. του γλυκού σπόροι κόλιανδρου
  • 500ml κρύο νερό
  • 1 κ. του γλυκού μέλι
  • 3-4 φέτες λεμονιού
  • Πασπαλίστε με κουρκουμά

Προσθέστε τα μπαχαρικά και το νερό σε μία κατσαρόλα και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 20-25 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το μέλι, τις φέτες λεμονιού, τον κουρκουμά και ανακατέψτε. Σουρώστε το μείγμα και πιείτε το ζεστό. Καταναλώστε 1-2 κούπες την ημέρα.

3) Φυσικό «τονωτικό»

  • 50γρ ρίζα τζίντζερ, ψιλοκομμένη
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1,3-1,5 λίτρα νερό
  • 400γρ μέλι
  • Φυσικό μεταλλικό νερό ή ανθρακούχο νερό

Προσθέστε το τζίντζερ, το λεμόνι και το νερό σε κατσαρόλα και σκεπάστε τη. Σιγοβράστε για 50 λεπτά. 2 λεπτά πριν απομακρύνετε από τη φωτιά προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε. Σουρώστε σε ένα μπουκάλι, σφραγίστε το και φυλάξτε το για 3-4 ημέρες. Για να πιείτε διαλύστε 1/3 από το διάλυμα με 2/3 νερό.

Metropolitan - Ευμένης Καραφυλλίδης

 


 *Άρθρο του Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc(Hons), MSc, NYSCDN, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Πανεπιστημίου Columbia (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) και Πανεπιστημίου Leeds M. (Αγγλία), Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ