Υγεία - Περιβάλλον

08 Μαΐου 2020 07:54 Τελευταία ενημέρωση : 08 Μαΐου 2020 14:43

Κορονοϊός: πέθανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Διάβασέ μου το...

Ο καθηγητής καρδιολογίας και πολιτικός έδινε μάχη με τον κορονοϊό από τις 26 Μαρτίου, όταν και εισήλθε στο ΝΙΜΤΣ με χαμηλό οξυγόνο.

Κορονοϊός: πέθανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός
-

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, ο καθηγητής καρδιολογίας και πολιτικός Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο ίδιος έδινε μάχη με τον κορονοϊό από τις 26 Μαρτίου, όταν και εισήλθε στο ΝΙΜΤΣ με χαμηλό οξυγόνο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή του ήταν από την αρχή κρίσιμη αλλά τις τελευταίες ώρες η υγεία του σημείωσε επιδείνωση, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί.

Τη θλίψη της για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού εκφράζει σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Δημήτρης Κρεμαστινός

Τη θλίψη του για την απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου και κορυφαίου επιστήμονα καθηγητού Δημήτρη Κρεμαστινού εκφράζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος"Η ιατρική κοινότητα αποχαιρετά τον άνθρωπο που χάραξε ανεξίτηλα ίχνη ήθους και επιστημοσύνης, ενώ σφράγισε με το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο την πορεία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έδινε στηρίγματα και έδειχνε μονοπάτια στη νέα γενιά επιστημόνων ώστε οι νέοι γιατροί στη χώρα μας να μπορούν να διαπρέψουν. Η σπουδαία διαδρομή του Δημήτρη Κρεμαστινού χαρακτηρίστηκε από προσφορά, συνέπεια και μαχητικότητα. Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Υπήρξε Διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο Γεννηματά, Β Καρδιολογική Κλινική Ωνασείου), ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής" αναφέρει ανακοίνωση του ΠΙΣ και συνεχίζει:

"Υπήρξε πρωτοπόρος καθώς εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά, ενώ δημιούργησε μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των ασθενών από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές.  Ταυτόχρονα δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη. Είναι βέβαιον ότι άνθρωποι αυτού του μεγέθους δεν φεύγουν ποτέ, καθώς το έργο και η προσφορά τους στην κοινωνία μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο, δίνοντας ένα φωτεινό παράδειγμα στις επόμενες γενιές επιστημόνων.  Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του".

Ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ εκφράζουν επίσης τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού, εξαιρετικού επιστήμονα και πολιτικού και τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. "Με το υψηλό ήθος και την εντιμότητα που τον διέκρινε υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη, την κοινωνία και την πατρίδα. Με την συνεπή πορεία του στην πολιτική και την ακέραιη προσωπικότητά του, πρόσφερε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη θωράκιση του κύρους και της αξιοπρέπειας του Έλληνα γιατρού και την προστασία του ασθενή.  Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του στον ιατρικό και κοινωνικό χώρο. Έχει όμως αφήσει παρακαταθήκη ένα σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο" τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

“Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου του διακεκριμένου επιστήμονα, τέως Προέδρου της ΕΚΕ, πρώην υπουργού, Ομότιμου Καθηγητή Καρδιολογίας, Δημήτρη Κρεμαστινού, μετά από πολυήμερη νοσηλεία” αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και προσθέτει: “Η Καρδιολογική κοινότητα έμεινε φτωχότερη σήμερα από την απώλεια του Καθηγητή και ανθρώπου Δημήτρη Κρεμαστινού, με πλούσιο και πολύπλευρο συγγραφικό έργο, ενός ευπατρίδη της πολιτικής, που υπηρέτησε τη πατρίδα μας ως γιατρός, Ακαδημαϊκός Δάσκαλος, Βουλευτής και ως Υπουργός Υγείας. Στη μνήμη του εκλιπόντος και ως πρώτο ελάχιστο φόρο τιμής, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΕ αποφάσισε τη δωρεά χρηματικού ποσού στον εθελοντικό οργανισμό, «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του”.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πρώην βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, τέως Υπουργού Υγείας και Καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινού και τα θερμότατα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. "Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπήρξε ένας εξέχων επιστήμονας με προσφορά στην Ιατρική και τη Δημόσια Υγεία, καθώς και ένας πολιτικός που τίμησε τον τόπο του. Πάνω από όλα, όμως, υπήρξε ένας υπέροχος άνθρωπος. Το όνομα του Δημήτρη Κρεμαστινού συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του Ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου" αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ. Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε σχετικά: "Ο Δημήτρης Κρεμαστινός κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική, επιστημονική και ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και το ερευνητικό του έργο, το ήθος, την αξιοπρέπεια και την εργατικότητά του. Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη και την πολιτική. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

Μετά τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού ο αριθμός των νεκρών από τις επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας φθάνει τους 150. Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαιώθηκαν 15 νέα κρούσματα κορονοϊούΟ συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.678, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.340 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διαβάστε ακόμα:

Δημήτρης Κρεμαστινός: ποιος ήταν ο γιατρός και πολιτικός που πέθανε από κορονοϊό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ