Υγεία - Περιβάλλον

07 Απριλίου 2021 18:38 Τελευταία ενημέρωση : 07 Απριλίου 2021 21:07

Κοντοζαμάνης: Τι διαφορά έχουν τα self test από τα rapid test

Διάβασέ μου το...

Στα ράφια των φαρμακείων τα self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κοντοζαμάνης: Τι διαφορά έχουν τα self test από τα rapid test
-

Ξεκινά την Πέμπτη η διανομή των self test από τα φαρμακεία σε μαθητές 16-18 ετών και σε εκπαιδευτικούς ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Τα τεστ ήδη βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό ότι έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια self test μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα επτά εκατομμύρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι ένα στα 3 άτομα με κορονοϊό είναι ασυμπτωματικό.

Τι διαφορά έχουν τα self test από τα rapid test

Το self test που είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία είναι αποκλειστικά ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης. Ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των ταχέων τεστ και έχει κατεπείγουσα έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ως αυτοδιαγνωστικό.

Η βασική του διαφορά είναι ότι είναι ρινικό και η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία, καθώς δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Η έγκριση, διάθεση και χρήση των self test έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς (σε Γερμανία, Τσεχία, Πορτογαλία και αλλού).

Σε ατομικές συσκευασίες οι επόμενες παραλαβές self test 

Σχετικά με τον σάλο που έχει δημιουργηθεί με τα πρώτα self test, που έφτασαν σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι οι επόμενες παραλαβές θα είναι σε ατομικές συσκευασίες.

Οι ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν self test μόνοι με επίβλεψη από τους γονείς τους. Για τα παιδιά κάτω από 12 ετών, το self test πρέπει να διενεργείται από τους γονείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας συμβούλεψε τα self test να απορρίπτονται στα οικιακά απορρίμματα με προσοχή.

Διευκρίνισε -τι άνοιξε η πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Ωστόσο, η φόρμα υποβολής αποτελέσματος θα είναι διαθέσιμη από την Κυριακή, 24 ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων.

«Αν κάποιος έχει κάνει μοριακό τεστ 24-48 ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, δεν χρειάζεται να κάνει self test», πρόσθεσεο κ. Κοντοζαμάνης.

Self-test: Τροπολογια για την πλατφόρμα που θα αναρτώνται τα αποτελεσματα

Τροπολογία με την οποία δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό, κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις "αθέμιτες πρακτικές".

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία

(α) δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική Πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, για την καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό (self-test), σύμφωνα με το ν.4790/2021,,

(β) Ορίζεται προαιρετική η καταχώριση του αποτελέσματος της δοκιμασίας στην πλατφόρμα πλην συγκεκριμένων επαγγελματικών ή κοινωνικών ομάδων, για τις οποίες είναι υποχρεωτική,

(γ) Προσδιορίζονται τα προς καταχώριση στοιχεία και προβλέπεται η έκδοση σχετικής δήλωσης θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος μετά την καταχώριση του αποτελέσματος, με ειδική πρόβλεψη, στην περίπτωση των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για την έκδοση από την πλατφόρμα σχολικής κάρτας για COVlD-19, εφόσον το καταχωριθέν αποτέλεσμα της δοκιμασίας ελέγχου είναι αρνητικό.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς στην ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία είναι αναγκαία για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία, όπως έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, θα ξεκινήσει από αύριο η δοκιμαστική ανάρτησή της.

Όπως σημείωσε, θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, προκειμένου να δεχθεί τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνώσεων, που θα γίνουν από εκπαιδευτικούς και μαθητές σε πρώτη φάση, "προκειμένου να μπορέσουμε, με βάση το πλάνο, να ακολουθήσει και ο γενικός πληθυσμός, και όσοι θα υποχρεούνται στη χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ και που ανήκουν σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες".

Επανέλαβε ότι το όπλο της αυτοδιάγνωσης έρχεται να προστεθεί στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, κυρίως για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς. Επισήμανε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης, τέσσερις φορές το μήνα: Εάν είναι θετικοί, μέσα από τη φόρμα θα καθοδηγούνται προς μια δημόσια δομή για επανέλεγχο ή εάν είναι αρνητικοί, να μπορούν να εκδίδουν βεβαίωση και να τη χρησιμοποιήσουν όπως προβλέπεται και θα διευκρινιστεί με υπουργική απόφαση.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της τροπολογίας, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις "αθέμιτες πρακτικές", η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πούλου είπε ότι "αποδεικνύει τη προχειρότητα του σχεδιασμού της κυβέρνησης" και εξέφρασε την αντίθεσή της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης είπε ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να έρχεται με "γονατογραφίες της τελευταίας στιγμής" και μάλιστα χωρίς κοστολόγηση της διάταξης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας είπε ότι η κυβέρνηση έφερε τροπολογία "στις καθυστερήσεις και έβαλε αυτογκόλ".

Η αγορήτρια του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός της σε μια διαδικασία "που πετάει στην ατομική ευθύνη, το θέμα της διάγνωσης". Τέλος, ο αγορητής του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης δεν συμμερίστηκε την ικανοποίηση της κυβέρνησης ότι "οι εμβολιασμοί πάνε καλά".

Ο παριστάμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός αποδέχθηκε την τροπολογία, λέγοντας ότι έχει τα χαρακτηριστικά του κατεπείγοντος και ότι, επί της ουσίας, όλα τα κόμματα είμαστε "από την ίδια μεριά του ποταμού", προκειμένου να σώσουμε όσο περισσότερους συμπολίτες μας.

Ειδήσεις σήμερα

Κορονοϊός – Κικίλιας: η Ελλάδα σπάει το φράγμα των 2.000.000 εμβολιασμών

Προφυλακίστηκε ο παππούς που κατηγορείται για βιασμό της εγγονής του

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Πιθανή αλλά σπάνια παρενέργεια η θρόμβωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ