Υγεία - Περιβάλλον

24 Νοεμβρίου 2021 10:08 Τελευταία ενημέρωση : 24 Νοεμβρίου 2021 22:59

Πλεύρης: δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν

Διάβασέ μου το...

Διευκρινίσεις από τον Υπουργό Υγείας, μετά την επιστολή της Μ. Γκάγκα, που προκάλεσε αντιδράσεις.

Πλεύρης: δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν
-

Στο ζήτημα των περιορισμών χειρουργείων, λόγω της αυξανόμενης πίεσης στο ΕΣΥ που έχει επιφέρει η πανδημία, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  είπε ότι με τη χθεσινή επιστολή προς τα νοσοκομεία, δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις αν χρειαστεί να περιορίσουν τα χειρουργεία. Στην Αττική, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα προγραμματισμένα χειρουργεία.

«Δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος και δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν. Είμαστε σε συνεργασία και με ιδιωτικές κλινικές αν χρειαστεί να γίνουν χειρουργεία», είπε ακόμη ο κ. Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται κανονικά.  «Δεν θα κινδυνεύσει άνθρωπος, ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο», πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων σε ποσοστό έως και 80%, ανάλογα με τις συνθήκες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προς τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, από τον περιορισμό εξαιρούνται οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ τονίζεται ότι θα υλοποιούνται κανονικά οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού κ.ά.) σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Την άμεση απόσυρση του εγγράφου ζήτησε, από πλευρά της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, που τόνιζε ότι «τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μιας νόσου». Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, «η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές».


"Πυρά" των κομμάτων για την διαχείριση της πανδημίας

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2022 είπε, μεταξύ άλλων, «η κατάσταση  είναι εκτός ελέγχου, όσο και αν το αρνείται  ο Πρωθυπουργός πεισματικά.  Ο πολύ υψηλός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων,  η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ για νοσηλεία και εισαγωγή σε ΜΕΘ, η αδυναμία των δημόσιων δομών να καλύψουν τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες (η πλήρης «κοβιντοποίηση» των νοσοκομείων είναι αδιαμφισβήτητη, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση για περιορισμό των τακτικών χειρουργείων έως 80%) και οι καθημερινές απώλειες 90-100 ανθρώπων, συνιστούν μια υγειονομική τραγωδία που είναι σε εξέλιξη. Και η οποία επηρεάζει  όλη την κοινωνία. Δεν έχουμε «πανδημία ανεμβολίαστων», όπως είναι το κυβερνητικό αφήγημα αλλά  κορύφωση  μιας σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας, που θέτει προφανώς σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τα ανεμβολίαστα άτομα (και αυτή είναι η τεράστια αξία του μαζικού και όχι επιλεκτικού εμβολιασμού), αλλά δεν επιτρέπει συνθήκες «κανονικότητας» και «ελευθερίας» για κανένα».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την Πάτρα όπου περιοδεύει, στην διάρκεια συνάντησης με μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, αναφερόμενος στην πανδημία, είπε, μεταξύ άλλων, «έχουμε μεγάλα προβλήματα με τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία τα έχει εναποθέσει μόνο στη γενική έκκληση για εμβολιασμό -όχι ότι δεν χρειάζεται να γίνεται- αλλά πρέπει να πάρεις και μέτρα.  Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τα έκανε αυτά, αλλά μιλάει μόνο για ατομική ευθύνη, δηλαδή στην ουσία λέει “κόψτε το λαιμό σας, κάντε ό,τι θέλετε” και εφαρμόζει μόνο κάποια “υγειονομικά πρωτόκολλα”, τα οποία δε λύνουν το πρόβλημα. Όχι ότι κάποια δεν είναι απαραίτητα, και βεβαίως η ατομική ευθύνη υπάρχει, όμως εδώ λείπουν τα στοιχειώδη. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν κλινικές γιατί λείπουν γιατροί, ειδικότητες, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό. Έχουν γίνει νοσοκομεία μιας νόσου, μόνο για covid, έχουν παρατήσει όλα τα υπόλοιπα. Πεθαίνει κόσμος, ευπαθείς ομάδες με άλλες ασθένειες, που επίσης πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη, πρόληψη και αποκατάσταση μετά. Και εδώ είναι τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες».

Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, δήλωσε «Παρά τα μεγάλα λόγια του κ. Μητσοτάκη το ΕΣΥ και εν μέσω πανδημίας, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Οι τραγικές εικόνες των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ το αποδεικνύουν. Στέκεται ακόμη όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων του, των γιατρών και των νοσηλευτών. Η νέα κυβερνητική οδηγία για δραστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργείων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ένα συμπέρασμα οδηγεί για την ΝΔ. Πως όποιος ασθενής δεν έχει χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, είναι καταδικασμένος. Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι αρνητής του ΕΣΥ. Για το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ που το δημιούργησε, η αναγέννηση του είναι ο πρώτος στόχος και δέσμευση μας». 

Η Ελληνική Λύση αναφέρει σε ανακοίνωση της, «Οι πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Παγώνη, του προέδρου του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλου, του διευθυντή της Β/ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Καπραβέλου και άλλων, καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας». Τουναντίον, οι αποκαλύψεις που πλέον λαμβάνουν την μορφή χιονοστιβάδας ακόμα κι από επιστήμονες που στήριζαν μέχρι πρότινος την κυβερνητική πολιτική, επιβεβαιώνουν τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης τα οποία η Ελληνική Λύση είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή. Εδώ όμως δε μιλάμε για «αριθμούς». Μιλάμε για απώλεια ανθρώπινων ζωών, που χάνονται την ώρα που η κυβέρνηση «βολεύει κόσμο» φτιάχνοντας νέες επιτροπές και το ΕΣΥ καταρρέει με Έλληνες να «ντανιάζονται» στα νοσοκομεία, λες και είναι «αντικείμενα»! Ενώ πλέον τεκμηριώνεται ότι και οι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας «νοσούν και μεταδίδουν», καταρρίπτοντας το επικίνδυνο εφεύρημα περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων»… Εάν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν το ελάχιστο ίχνος ευθιξίας, θα έπρεπε ήδη να έχουν υποβάλει την παραίτησή τους».

Σε δήλωση του για την πανδημία, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει «η κυβέρνηση έχει κλείσει 2 χρόνια και είναι σα να μην έχει γίνει τίποτα. Από την πρώτη στιγμή εμείς στηρίξαμε και το lockdown και τα εμβόλια αλλά προειδοποιούσαμε από την πρώτη εβδομάδα ότι πρέπει να χτίσουν ένα δίκτυο Κέντρων Μαζικών Δωρεάν Τεστ για να ελέγχουμε τουλάχιστον, να γνωρίζουμε την διαφορά του ιικού φορτίου. Τα εμβόλια ευτυχώς δουλεύουν ακόμα, για αυτό και το ΜέΡΑ25 είναι σαφώς υπέρ των εμβολιασμών. Αλλά έχουμε δύο μεγάλους εχθρούς, ο ένας είναι η Κυβέρνηση η οποία δαιμονοποιώντας τους διστακτικούς ανθρώπους μη δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν αυτό που εμείς ζητήσαμε από την αρχή, έναν προεμβολιαστικό έλεγχο. Παράλληλα δεν είναι δυνατόν εγώ που έχω κάνει και τις 3 δόσεις -τα εμβόλια είναι πολιτισμός και μια τεράστια κατάκτηση της ανθρωπότητας- να μπορώ να μπω σε αυτόν τον κινηματογράφο σήμερα χωρίς να κάνω ένα τεστ. Λένε αν έχεις πιστοποιητικό δεν χρειάζεται να κάνεις ποτέ τεστ. Μπορεί κι εγώ να μεταδίδω τον ιό. Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει. Κύριε Μητσοτάκη ντροπή σας».

Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας για κρουαζιέρα: Για πρώτη φορά η έναρξη τον Μάρτιο

Κερατσίνι - Μπαρκαγιάννης: Ο θάνατος της 8χρονης δεν ήταν ακαριαίος, υπέφερε

Μειωμένα ενοίκια: Μπαράζ ελέγχων για παράνομες ενισχύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ