Υγεία - Περιβάλλον

02 Δεκεμβρίου 2021 11:45 Τελευταία ενημέρωση : 02 Δεκεμβρίου 2021 17:00

Κορονοϊός - Πλεύρης: Πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά από μοριακό τεστ (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Σε εξειδίκευση των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 προχώρησε ο Υπουργός Υγείας.

Κορονοϊός - Πλεύρης: Πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά από μοριακό τεστ (βίντεο)
-

Αφού ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, περιέγραψε αναλυτικά το πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 όλων των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, αλλιώς θα τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι είναι πιθανό να επεκταθεί το μέτρο και για όσους συμπληρώσουν τα 60 έτη από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Προανήγγειλε ότι θα συσταθούν ειδικές υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες θα εξετάζουν τις αιτήσεις ανθρώπων που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό.

Αναφορικά με τη δωρεάν διάθεση ενός self test από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου, εξήγησε πως σκοπός είναι όσοι βρεθούν θετικοί να τεθούν σε καραντίνα και να είναι υγιείς την περίοδο των Χριστουγέννων. Συνέστησε μάλιστα, κατά την εορταστική περίοδο, να γίνουν επιπλέον τεστ ακόμα και σε εμβολιασμένους.

Έπειτα από εισηγήσεις της Επιτροπής, στα χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνεςΓια τα ανήλικα παιδιά θα υπάρχει η ίδια διαδικασία με τους χώρους εστίασης, θα γίνεται rapid test πριν από την είσοδό τους.

Ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως τα πιστοποιητικά νόσησης θα χορηγούνται αποκλειστικά έπειτα από τη διενέργεια μοριακού τεστ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Υγείας, επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Όπως είπε, η χρήση του self test βοήθησε να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι το testing και μέσα στις γιορτές. «Ας μην αμελήσουμε αυτήν την μία εβδομάδα δωρεάν τεστ να το κάνουμε όλοι, είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι. Είναι ένας εύκολος και δωρεάν τρόπος να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την καμπύλη της πανδημίας και να την κρατήσουμε σε ασφαλές επίπεδο ώστε να κάνουμε καλές γιορτές», τόνισε ο κ. Ζαούτης, ο οποίος ζήτησε να κάνουμε οπωσδήποτε - παρότι δεν είναι υποχρεωτικό - και ένα self test πριν βρεθούμε καλεσμένοι σε ένα γιορτινό τραπέζι αλλά και μετά τις γιορτές, όπου πάλι θα διατεθεί δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες για την εβδομάδα μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωση για το πλήρες πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού στους πολίτες άνω των 60 ετών που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προχώρησε το Μέρα25 :
Η Κυβέρνηση μετά και την χθεσινή ψήφιση του νέου του άκρως αυταρχικού μέτρου του προστίμου των 100 ευρώ, προχωράει κανονικά στην καθημερινή εμβάθυνση των αντιδημοκρατικών πλην αναποτελεσματικών της πρακτικών, συμπεριφερόμενη σα να έχει βάλει σκοπό να χάσει και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης από την κοινωνία.

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, η μεταγραφή της ΝΔ από το ΛΑΟΣ που κάποιος κακόπιστος θα έλεγε ότι έγινε ακριβώς για να επιστρατευθεί σε μια τέτοια συγκυρία, προχώρησε σε εξειδικεύσεις σχετικά με το χαράτσι των 100 ευρώ που επιβάλλει η Κυβέρνηση στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Ο κ. Πλεύρης ζωγράφισε με λίγο μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον καφκικό εφιάλτη που περιμένει όσους έχουν βάσιμο ιατρικό λόγο να μην εμβολιαστούν, που θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ατέρμονη ταλαιπωρία επιτροπών και εγκρίσεων.
Στον αντίποδα του εμβολιαστικού καταναγκασμού, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα «μη υποχρεωτικών» self test (από ένα δωρεάν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους), αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει να βάζει όλα της τα αυγά στο εμβολιαστικό καλάθι, αντί να επενδύσει υπεύθυνα σε μια σειρά αλληλοσυμπληρώμενων πρακτικών.
Το ΜέΡΑ25 δε θα κουραστεί να το φωνάζει. Όχι ταξικά πρόστιμα, όχι αυταρχισμός. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε:
  1. Δίκτυο μαζικών δωρεάν τακτικών τεστ για όλες και όλους,
  2. Προσλήψεις 10.000 γιατρών και νοσηλευτών,
  3. Άμεση υλικοτεχνική ενίσχυση του ΕΣΥ,
  4. Άμεση Επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας,
  5. Δωρεάν προεμβολιαστικός έλεγχος,
  6. Καμπάνια ενημέρωσης των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας.
Αντί για πειθώ και λογική, και κυρίως, αποτελεσματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει για άλλη μια φορά την επιβολή και την καταστολή με ταξικότατα, αντισυνταγματικά, αντιδημοκρατικά και ανελεύθερα μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ: θλιβερή πρωτιά σε ανθρώπινες απώλειες για τη χώρα μας από τον κορονοϊό

Σε ανακοίνωση του, αναφορικά με τη «διαχείριση της πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη», ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τα εξής:

Με 100 νεκρούς την ημέρα από κορονοϊό και τη χώρα μας εδώ και τρεις μήνες να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στις ανθρώπινες απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες από το βήμα της Βουλής για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ότι δεν έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε κανονικές ΜΕΘ.

Περιμένουμε από τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό κα Γκάγκα, τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την ΟΕΝΓΕ, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΕΙΝΑΠ και τους ιατρικούς συλλόγους όλης της χώρας να τοποθετηθούν δημοσίως με ανακοινώσεις τους, αν συμφωνούν με την άποψη του κ. Μητσοτάκη, ότι είναι περίπου το ίδιο για κάποιον ασθενή αν βρίσκεται διασωληνωμένος είτε εκτός είτε εντός ΜΕΘ.

ΚΚΕ: η Κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μετά την περιοδεία του στο Θριάσιο Νοσοκομείο, αναφέρει σε δήλωση του τα εξής:

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, με εκτόξευση θανάτων και διασωληνωμένων και με την απειλή νέων μεταλλάξεων του ιού, η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, επενδύοντας σε μέτρα κοινωνικού αυτοματισμού, για να μείνει στο απυρόβλητο η εγκληματική πολιτική της.

Από τη μια δήθεν καταγγέλλει τον ανορθολογισμό κι από την άλλη φτάνει στο «άκρον άωτον» του ανορθολογισμού, να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι «δεν έχει διαφορά η νοσηλεία διασωληνωμένων εντός ή εκτός ΜΕΘ».

Η εικόνα κι από το Θριάσιο Νοσοκομείο, όπως κι από αλλά νοσοκομεία πρώτης γραμμής, έχουν το αποτύπωμα αυτής της πολιτικής. Υγειονομικοί με ξεπερασμένα τα όρια των αντοχών τους, υπηρεσίες υποστελεχωμένες, προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων σε μια διαρκή ομηρία περιμένοντας πότε θα λήξουν οι συμβάσεις τους και θα απολυθούν.

Είναι προφανές ότι η κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και των εργαζομένων σε αυτά δε χωράει στο πλαίσιο μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και κόστος, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και που αποτελεί τον πυρήνα και των σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ».

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον καθημερινό αγώνα των υγειονομικών και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην προβολή και υπεράσπιση των δίκαιων διεκδικήσεών τους, όπως είναι η ένταξή τους στα βαρέα κι ανθυγιεινά.

Πάτρα: Νεκρή από φωτιά σε διαμέρισμα (βίντεο)

"Άγριες Μέλισσες": “δυνατό” επεισόδιο την Πέμπτη (βίντεο)

Άλεκ Μπάλντουιν κλαίγοντας: Δεν πάτησα τη σκανδάλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ