Υγεία - Περιβάλλον

13 Δεκεμβρίου 2021 06:45 Τελευταία ενημέρωση : 13 Δεκεμβρίου 2021 16:37

Μετάλλαξη Όμικρον: νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Συγγενική σχέση μεταξύ τους έχουν οι νέοι φορείς της παραλλαγής του κορονοϊού, που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

Μετάλλαξη Όμικρον: νέα κρούσματα στην Ελλάδα
-

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει έντονη ανησυχία για δυο ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Πρόκειται για δύο άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στη νέα μετάλλαξη και βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, που σύμφωνα με πληροφορίες σχετίζονται με συγγένεια.

Μόλις έγινε γνωστό πως τα δύο άτομα φέρουν τη νέα μετάλλαξη, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο ΕΟΔΥ και οι νοσούντες τέθηκαν σε περιορισμό. Αναμένονται και νέοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ σε τεστ υποβλήθηκαν όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους το τελευταίο διάστημα, μετά την επιστροφή των δύο ασθενών από ταξίδι στο εξωτερικό.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία καθώς τα συμπτώματα τους είναι ήπια.

Υπενθυμίζεται ότι και ο «ασθενής μηδέν» της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκε στην Κρήτη, ενώ ακόμα δύο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Αττική. 

Σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, «Από τις 29.11.2021 που επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση)  το 1ο κρούσμα Όμικρον στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 5 κρούσματα. Πρόκειται για 2 άνδρες και 3 γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών η διάγνωση των οποίων έγινε στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων, και Λασιθίου. Τα τέσσερα από τα 5 κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (2 από Ν. Αφρική και 2 από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος. Όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης  διάρκειας. Έχουν απομονωθεί ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: κρύο, βροχές και χιόνια την Δευτέρα

“Εξοικονομώ 2021”: η πλατφόρμα κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα

ΚΙΝΑΛ: Ο Παπανδρέου και το ζεϊμπέκικο μετά την ήττα (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ