Υγεία - Περιβάλλον

29 Δεκεμβρίου 2021 15:14 Τελευταία ενημέρωση : 29 Δεκεμβρίου 2021 20:52

Όμικρον: τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Πέμπτη

Διάβασέ μου το...

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Από πότε ισχύουν.

Όμικρον: τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Πέμπτη
-

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων. 

Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο το πρωί στις 6.00 και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην χώρα. 

Η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε να σταματήσει η μουσική στην εστίαση και στη διασκέδαση.

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις που δείχνουν επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, τονίζοντας πως τα εμβόλια είναι αποδοτικά και έναντι της παραλλαγής Όμικρον, ενώ σημείωσε πως θα επανεξεταστούν και όσα αφορούν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. 

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αύριο από τις 06:00, το ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα σταματά τα μεσάνυχτα, δεν θα υπάρχουν όρθιοι πελάτες, αλλά μόνο καθήμενοι και έως 6 άτομα ανά τραπέζι και μάλιστα δίχως να υπάρχει μουσική στα καταστήματα. 

Για την βραδιά της αλλαγής χρόνου, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα κλείσουν όχι τα μεσάνυχτα αλλά στις 02:00, ενώ θα ισχύσουν όλα τα ανωτέρω μέτρα.

Νυχτερινό κέντρο

Ισχυρή σύσταση για τεστ από όλους πριν το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς στα σπίτια. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύτη, συτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Γι' αυτό, όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. 

Απαγορεύονται πάρτι σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρουςπροκειμένοθ να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους. 

Επίσης, απο αύριο και όχι απο τις 3 Ιανουαρίου, θα ισχύσουν και τα ακόλουθα:

  • Ποσοστό πληρότητας 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα φτάνει έως το 50% (από 20% σήμερα), η οποία θα εφαρμοστεί παράλληλα με κυλιόμενο ωράριο.

"Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό. Έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και θεωρούμε ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική ζωή. Αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε και το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών", τόνισε τέλος ο υπουργός Υγείας. 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης με τις παλινωδίες και τα "μπρος- πίσω", αλλά κυρίως με την άρνησή της να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και να πάρει μέτρα στους βασικούς χώρους διασποράς;» τονίζει σε δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και επισημαίνει στη συνέχεια:

«Η απογείωση των κρουσμάτων, με ό,τι πιθανά ακολουθήσει σε νοσηλείες και θανάτους, από μόνη της επιβάλλει:

  • Τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να προστεθεί προσωπικό και υποδομές στη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
  • Μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, τα οποία, παρά το ότι η εμπειρία των δύο χρόνων της πανδημίας έχει αποδείξει την αναγκαιότητά τους, η κυβέρνηση τα απορρίπτει ως περιττό κόστος.
  • Τη διάθεση των ατομικών μέσων, όπως είναι οι μάσκες αυξημένης προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς την επιβάρυνση του λαού με επιπλέον κόστος».

«Η απουσία αυτών των μέτρων -κι όχι οι έτσι κι αλλιώς αναμενόμενες μεταλλάξεις- είναι που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, με τα ρεκόρ κρουσμάτων και την αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων, επιβεβαιώνοντας ότι ο εμβολιασμός, όσο αναγκαίος κι απαραίτητος είναι, άλλο τόσο δεν αρκεί από μόνος του για την αντιμετώπιση της πανδημίας» προσθέτει στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας και υπογραμμίζει καταλήγοντας: «Κι αν τελικά, επιλογή της κυβέρνησης είναι η ανοσία της αγέλης, "γιατί τα μέτρα είναι πολυτέλεια", τότε η επιλογή των εργαζομένων, του λαού, είναι χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει την πάλη για να επιβάλει ο ίδιος μέτρα προστασίας της ζωής του». 

Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης αναφέρει: «Ρεβεγιόν χωρίς μουσική και εστίαση με ωράριο αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ και δημόσια, δωρεάν, μαζικά τεστ τα μέτρα της Μητσοτάκης Α.Ε. Με νέα ανακοίνωσή της, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την προηγούμενη, η Κυβέρνηση μεταθέτει την επιβολή των νέων μέτρων αν και περίμενε όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Πλεύρης αυτή την πρωτοφανή εκτίναξη των κρουσμάτων. 

Και ποια είναι αυτά τα μέτρα που λαμβάνει για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη; Μήπως είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Μήπως η επίταξη του συνόλου του ιδιωτικού τομέα υγείας; Μήπως το δημόσιο δίκτυο για μαζικά, δωρεάν, τακτικά τεστ σε όλους τους πολίτες (εμβολιασμένους και μη), όπως ζητάει από την πρώτη στιγμή το ΜέΡΑ25; 

Όχι, είναι το κλείσιμο της εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα και η απαγόρευση της μουσικής και των "πάρτι" φυσικά, όπως τόνισε πολλές φορές ο Υπουργός Υγείας. Για άλλη μια φορά λοιπόν, η Μητσοτάκης Α.Ε. αποδεικνύει πως κινείται διαρκώς δόλια, επικίνδυνα και εγκληματικά, αδιαφορώντας πραγματικά για την δημόσια υγεία, αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας διαρκώς τους ολιγάρχες φίλους της, τη στιγμή που η κοινωνία και η οικονομία στενάζουν από την πανδημική και οικονομική κρίση, τις συνέπειες των οποίων μεγεθύνει αντί να αμβλύνει ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης που εκδράμει ανέμελα στην Ήπειρο». 

Ειδήσεις σήμερα:

Καφές σε πλαστικό ποτήρι: Ακριβαίνει από την Πρωτοχρονιά

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη

Δακουράς: ο Στάθης Παναγιωτόπουλος λέει ότι δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο για τα ροζ βίντεο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ