Υγεία - Περιβάλλον

29 Νοεμβρίου 2022 08:32 Τελευταία ενημέρωση : 29 Νοεμβρίου 2022 17:04

Υπουργείο Υγείας: Κατάληψη από νοσοκομειακούς γιατρούς (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ένταση στην συμβολική κατάληψη από νοσοκομειακούς γιατρούς στο ΥπουργείοΥγείας. Τι ζητούν.

Υπουργείο Υγείας: Κατάληψη από νοσοκομειακούς γιατρούς (εικόνες)
-

Νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ προχώρησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης, 29 Νοεμβρίου, σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι γιατροί έχουν αναρτήση πανό στο κτήριο και φωνάζουν συνθήματα, ενώ στο σημείο έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις. . Νωρίτερα, πέταξαν τρικάκια με τα αιτήματά τους, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στην πορεία της Πέμπτης.

Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί, ξεκινούν από σήμερα κινητοποιήσεις και ζητούν να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

Οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) είναι οι εξής:

  • 24ωρη απεργία Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή
  • Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
  • 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε πως την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Καλεί τα Νομαρχιακά Τμήματα, σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του κάθε Νομού, να οργανώσουν κινητοποιήσεις για να «ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ το νομοσχέδιο για την Υγεία». Ειδικότερα, η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου στο Δημόσιο, όπου υπάρχουν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ καλούνται οι εργαζόμενοι να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή με αίτημα την απόσυρση του εν λόγω Νομοσχεδίου και τη μη ψήφισή του, ιδίως του επίμαχου αρ.10.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Mega είπε ότι "Είναι μία ομάδα γιατρών οι οποίοι έχουν έρθει να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζουμε την Πέμπτη. Μάλιστα τους είδα και κάτω. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, γιατί εδώ πέρα ξέρετε υπάρχει μία περίεργη αίσθηση πολλές φορές στην Ελλάδα ως προς το δημόσιο χώρο. Δεν μπορεί ούτε να καταλαμβάνεται μία είσοδος, ούτε να καταλαμβάνεται ένα Υπουργείο".

"Κάθε διαμαρτυρία είναι σεβαστή, αλλά υπάρχει κόσμος που θέλει να εργαστεί, που δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται καταλήψεις. Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω, επειδή μου ειπώθηκε ότι τα νοσοκομεία ανήκουν σε όλο το λαό, δεν ανήκουν στους συνδικαλιστές. Ανήκουν σε όλο το λαό και ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίες. Είναι σεβαστή η κάθε διαμαρτυρία. Αλλά κάνανε απεργία χθες και απέργησε το 2% των γιατρών. Υπάρχει και το άλλο 98% το οποίο θέλει να εργάζεται", σημείωσε ο Υπ. Υγείας.
ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τον πυρήνα του ΕΣΥ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των γιατρών.  Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Τελικά ήρθαν νύχτα! Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη κατατέθηκε στις 23/11 και μετά από fast track διαβούλευση έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την Πέμπτη 1/12, με όλη την αντιπολίτευση και τους φορείς των νοσοκομείων απέναντι! Το νομοσχέδιο της Ν.Δ. επιχειρεί να καταργήσει τον πυρήνα του ΕΣΎ, τη δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες! Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και η δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ οι ιδιώτες (με το αζημίωτο, από τις τσέπες των ασθενών φυσικά) καταλύει στην πράξη την εμβληματικότερη κατάκτηση του κινήματος της μεταπολίτευσης, το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας! Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και μάλιστα σε μια χώρα όπου οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Να μην το επιτρέψουμε! Το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ δεν είναι υπόθεση των γιατρών, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας!

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΕΣΥ!

Υγειονομικοί, εργαζόμενοι, νέοι και νέες διαδηλώνουμε έξω από τη Βουλή την Πέμπτη 1/12 και ώρα 13.00 κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου!ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τις κινητοποιήσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα!»

Κουτσούμπας: Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωση του αναφέρει: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς που αυτές τις μέρες, σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε μονάδα Υγείας, έξω από το υπουργείο Υγείας, δίνουν έναν αγώνα για όλο το λαό, προκειμένου να μην περάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο-έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που καλεί τους ασθενείς να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και μετατρέπει τα νοσοκομεία σε χώρους άντλησης πελατείας για τα “κοράκια” της ιδιωτικής υγείας. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για την απόρριψη αυτού του νομοσχεδίου, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, για την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας, σύγχρονου και απολύτως δωρεάν για όλους».

ΜέΡΑ25: Μειοψηφία κύριε Πλεύρη είναι όσες και όσοι επιμένουν στη διάλυση της δημόσιας υγείας ακόμα και μετά από την οδυνηρή εμπειρίας της πρόσφατης πανδημίας

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέρΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, αναφέρει: «"Μειοψηφία" είναι για τον Υπουργό Υγείας όσες και όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρνει η Κυβέρνηση για την πλήρη διάλυση και παράδοση της δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Επειδή όμως κύριε Πλεύρη η δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία πράγματι ανήκουν στον λαό, όπως είπατε στην πρωινή σας συνέντευξη για το νομοσχέδιο σχετικά με την δευτεροβάθμια περίθαλψη, μαζί με τους υγειονομικούς και τους συνδικαλιστές τους, δεν θα σας αφήσουμε να την "μεταβιβάσετε" στα παρασιτικά, ολιγαρχικά συμφέροντα που εξυπηρετεί η Μητσοτάκης Α.Ε..
Πραγματική μειοψηφία, συνεπώς, αποτελεί η Κυβέρνηση με την ιδιωτικομανία της και το νομοσχέδιο της κας Γκάγκα που προωθεί, το οποίο δεν βρίσκει στήριξη ούτε μίας Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ή ενός Ιατρικού Συλλόγου και κανενός φορέα υγειονομικών. Τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, όσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, έχουν ταχθεί δημόσια και ξεκάθαρα ενάντια στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και ζητούν την απόσυρση του.
Ισχνή μειοψηφία, λοιπόν, είναι ο κ. Πλεύρης, η κα Γκάγκα και ο κ. Μητσοτάκης που επιμένουν στη διάλυση του ΕΣΥ ακόμα και μετά την πρόσφατη πανδημία».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ