Γενικά

11 Φεβρουαρίου 2019 21:30

Διαφωνίες και “αγκάθια” για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη

Αποκλίσεις κυβέρνησης - τραπεζιτών σε κρίσιμες παραμέτρους. Στάση αναμονής και πίεση από τους δανειστές.

Διαφωνίες και “αγκάθια” για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συζήτηση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. 

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης, ότι υπάρχει πρόοδος σε όλα τα σημεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, κάποιες είναι σημαντικές, που θα δούμε τις επόμενες ημέρες για να καταλήξουμε. Είμαστε σε καλό σημείο». 

Παράλληλα, τραπεζικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην σύσκεψη κυβέρνησης - τραπεζών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές σημειώθηκε σύγκλιση αναφορικά με τα όρια προστασίας καθώς και με τα επιμέρους αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Η εξεύρεση λύσης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρείται κομβική για την θετική έκθεση των θεσμών και την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και AMFAs) στο Eurogroup του Μαρτίου, ενώ η παράταση που είχε δοθεί στον νόμο Κατσέλη λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Τσακαλώτος - Γιουρογκρουπ -  Eurogroup - Βρυξέλλες

Ο επικεφαλής του ESM  Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τo τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, επανέλαβε ότι η βάση για την εκταμίευση των κερδών από τα SMP και τα ANFA είναι η έκθεση της Κομισιόν.

"Η επιστροφή των κερδών -το ποσό δεν είναι αμελητέο, μαζί είναι σχεδόν 1 δισ. ευρώ φέτος- θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup", ανέφερε ο επικεφαλής του ESM. 

"Το Eurogroup θα δει την έκθεση και θα αποφασίσει. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα αυτή τη στιγμή, αλλά η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες για να δουλέψει πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, τα ανοιχτά θέματα έχουν εντοπιστεί και οι αρχές εργάζονται πολύ σκληρά. Αλλά δεν μπορώ να σας πω σήμερα τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup", ανέφερε. 

VIDEO