Καιρός

Ο καιρός για τους αγρότες

Ο καιρός για τους αγρότες

Ανοιξιάτικος θα διατηρηθεί ο καιρός σε ολόκληρη την χώρα

Την Μεγάλη Πέμπτη αναμένονται αραιές νεφώσεις, που το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με σποραδικές μπόρες ή καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 6 έως 25 βαθμού και νοτιότερα από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Αναμένονται νοτιοανατολικοί άνεμοι στα δυτικά, εντάσεως 5 με 6 μποφόρ, τοπικά έως 7 μποφόρ. Στις ανατολικές περιοχές θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι, από 3 έως 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Μεγάλη Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 25/4/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, από επιτόπιους ελέγχους σε καλλιέργειες σιταριού στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, έχουν διαπιστωθεί μολύνσεις από Σεπτορίωση και Πυρηνοφόρα. Τα συμπτώματα είναι κατά τόπους έντονα, ιδιαίτερα σε αψέκαστους αγρούς και σε περιοχές όπου συνηθίζεται η μονοκαλλιέργεια σιτηρών. Με βάση τις καιρικές συνθήκες της εποχής, το επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται επικίνδυνο για την εξάπλωση των προσβολών.

Η ενδεχόμενη καταστροφή του φύλλου σημαία θα επηρεάσει καθοριστικά όχι μόνο την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική απόδοση των σιτηρών. Γι’ αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται και να παρατηρούν τα κτήματά τους και σε περίπτωση σοβαρής προσβολής να προβούν άμεσα σε  ψεκασμό με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει πάντα να παίρνεται σε συνεργασία με τους κατά τόπους γεωπόνους, συνεκτιμώντας την κατάσταση των φυτειών, τις κλιματολογικές συνθήκες, το κόστος του ψεκασμού, αλλά και τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας από την επαναλαμβανόμενη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων της ίδιας ομάδας. Το Περιφερειακό Κέντρο Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

LIFE