Βουλή

08 Δεκεμβρίου 2014 00:28

Σαμαράς: Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Οξεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.«Μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για όσους ψηφίσουν «όχι» στον προϋπολογισμό και «ναι» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Τέτοια βάναυση προσβολή της βουλής και των βουλευτών δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια κ. Τσίπρα. Να είστε σίγουρος ότι οι βουλευτές κατάλαβαν απόψε τι πραγματικά αντιπροσωπεύετε»,  σημείωσε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε ότι ο λαός δεν θέλει εκλογές.

«Κύριε Τσίπρα εσείς που διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις και έχετε καβαλήσει το καλάμι δεν καταλάβατε το πιο απλό; ότι ο κόσμος δεν θέλει τώρα εκλογές», επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Μπορεί να συναντηθήκατε στα κλεφτά με τον Πάπα, αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο κ. Τσίπρα. Από λάθος σε λάθος πηγαίνετε», πρόσθεσε και συνέχισε την οξύτατη επίθεσή του.

«Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα κ. Τσίπρα. Είστε η τελευταία γραμμή άμυνας του χθες, το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και τόνισε πως ο κόσμος φοβάται όταν ακούει αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι παροχές. «Εκβιάζετε εκλογές για να επιτύχετε την απόλυτη αποσταθεροποίηση» και «σκορπάτε λάσπη στον ανεμιστήρα», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως «υπονομευτή κάθε προσπάθειας για να βγούμε από την κρίση».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι λήγει μία δύσκολη περίοδος και αρχίζει μία νέα φάση για την Ελλάδα. Το μνημόνιο τελειώνει, επισήμανε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμφωνήσουμε με τους δανειστές για τους υπολογισμούς της επόμενης χρονιάς.

«Αυτά συζητούμε τώρα με την τρόικα», συμπλήρωσε και τόνισε πως «η διαφωνία με την τρόικα έχει μειωθεί αλλά δεν έχει μηδενιστεί», ενώ ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση για λόγους τεχνικούς και κυρίως γιατί κάποια κοινοβούλια χρειάζονται χρόνο για να ψηφίσουν .«Η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης και τώρα γινόμαστε προπύργιο σταθερότητας στην περιοχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι η χώρα μας αναδεικνύεται η πύλη εμπορίου της Ευρώπης με την Άπω Ανατολή.

«Η κυβέρνηση οδηγεί την χώρα σε μία νέα εποχή που θα τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους και θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά τώρα κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και θα μπορούμε να πάρουμε μέτρα ανακούφισης όπως οι φορολογικές μειώσεις. Τί θα συμβεί από την επόμενη χρονιά; θα μας δοθεί μία πιστωτική γραμμή στήριξης που θα μας προστατεύσει από διεθνείς αναταράξεις, δεν είναι αναγκαστικός δανεισμός είναι θωράκιση για να δανείζεσαι από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια. Οι όροι θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τους όρους του μνημονίου όπως και η επιτήρηση. Βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μία μεταβατική εποχή ενός έτους», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και είπε ότι «θα δανειζόμαστε όχι για να πληρώνουμε δημόσιες δαπάνες αλλά για να πληρώνουμε παλαιότερα δάνεια που λήγουν. Το χρέος δεν θα αυξάνεται αλλά θα μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ τώρα που αρχίζει η ανάπτυξη. Σας λέω καθαρά ότι η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει στο ξέφρενο πάρτι των ελλειμμάτων».

Απαντώντας, δε, στα όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας για το χρέος, ο πρωθυπουργός είπε ότι: «όταν το χρέος είναι γνωστό ότι είναι βιώσιμο και εσείς λέτε ότι είναι μη βιώσιμο το λέτε για να σας ακούσουν οι αγορές και να μην μας δανείσουν. Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος είσαστε με το κόμμα, εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Δεν αντιπολιτεύεστε μόνο την Ελλάδα αλλά και την πραγματικότητα. Αυτό που κάνετε είναι και έγκλημα και λάθος. Εμείς είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα που εσείς φοβάστε. Το αν είναι βιώσιμο το χρέος ή όχι το καθορίζουν μόνο οι αγορές. Όταν βγήκαμε στις αγορές υποδέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα θετικά. Η κατάσταση άλλαξε όταν εσείς αρχίσατε να μιλάτε για εκλογές και να αμφισβητείτε την πολιτική σταθερότητα. Το πρόβλημά μας είναι να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα εκλέγοντας Πρόεδρο και κλείνοντας την διαπραγμάτευση».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην συνταγματική αναθεώρηση, που, όπως είπε, «θα θωρακίσει την πολιτική σταθερότητα και θα ανοίξει τον δρόμο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να γίνει τώρα γιατί αν δεν εκλέξει η τωρινή Βουλή Πρόεδρο δεν θα έχει η χώρα νέο Σύνταγμα ούτε το 2021». «Και κατ΄ άλλα εσείς το παίζεται επαναστάτης», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε σχέδιο, είσαστε κόμμα ακραίας διαμαρτυρίας. Με αυτά που λέτε ο κόσμος φοβάται», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «έχετε ευτελίσει το Σύνταγμα που προβλέπει μέγιστη συναίνεση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας». «Προσπαθείτε να προσεταιριστείτε βουλευτές άλλων κομμάτων. Είτε θα βγάλουμε Πρόεδρο και θα σταθεροποιηθεί η πατρίδα ή θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», συνέχισε ο κ. Σαμαράς και εμφανίστηκε βέβαιος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος γιατί ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές και οι βουλευτές καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της εκλογής. Αν δεν καταφέρετε να προκαλέσετε τώρα εκλογές η κατάσταση του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερη για τον τόπο» και πολύ χειρότερη για εσάς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα μοιάζετε σαν φιγούρα από το μακρινό παρελθόν».

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους βουλευτές και τους κάλεσε να ψηφίσουν τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της χώρας εδώ και δεκαετίες. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, η εκλογή Προέδρου και η συνταγματική αναθεώρηση είναι η επανάσταση που έχει ανάγκη ο τόπος».

 

VIDEO