Βουλή

08 Φεβρουαρίου 2019 20:29

Μητσοτάκης: ο τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με μελόδραμα

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: ο τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με μελόδραμα

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι η τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Και μάλιστα, μέσα από μια διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει την κυβέρνηση ηθικά απαξιωμένη. Είστε πλέον μια κυβέρνηση και μια πλειοψηφία που βασίστηκε σε ευκαιριακές σε πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού» είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αντί να πάει σε εκλογές όπως θα όφειλε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «μπροστά στα μάτια μας είδαμε και δυστυχώς εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς και όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον τα παζάρια που έχουν γίνει».

«Για αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τετραετή τραγέλαφο» που «τελειώνει με ένα μελόδραμα». Όπως υπογράμμισε, «αυτά που γίνονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες μέρες δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας. Αποτελούν έκφραση πρωτοφανούς πολιτικής και θεσμικής αυθαιρεσίας. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Και μας διαψεύδουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου εκλογές άμεσα, για να φέρουν «την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα», λέγοντας πως «όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΗ

Όπως είπε, η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ «είναι η τελική σφραγίδα. Χάνεται οριστικά ένα από τα πιο ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα της χώρας μας».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Συμφωνία αυτή «ανατρέπει μια πάγια εξωτερική πολιτική, την οποία έχει ακολουθήσει η χώρα εδώ και πάνω από 100 χρόνια», ενώ «η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Κι αυτό γίνεται τώρα. Η κυβέρνησή σας τις δέχθηκε, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει, ως μακεδονικές. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί λένε ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ μακεδονική γλώσσα, όπως και το ΝΑΤΟ. Όσο για το επιχείρημα ότι η γλώσσα ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, είναι χωρίς περιεχόμενο. Ούτε οι Σκοπιανοί είπαν ότι μιλούν αρχαιοελληνική γλώσσα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως η Συμφωνία «αναγνωρίζει με τη δική μας υπογραφή να αναγνωρίζονται οι πολίτες αυτής της χώρας ως Μακεδόνες, έτσι θα καταγράφονται στα διαβατήριά τους».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΗ

«Καταφέρατε και το erga omnes να το στρέψετε ενάντια στα δικά μας συμφέροντα. Είμαστε υποχρεωμένοι νομικά να αποκαλούμε τους γείτονές μας Μακεδόνες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τις λέξεις Μακεδονία ή Μακεδόνες σε σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τους περιγράψουμε, περιφραστικά. Εγώ δεν θα πω ποτέ καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στην χώρα. Περιμένω να το πείτε εσείς κύριε Τσίπρα» είπε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

VIDEO