Κόμματα

18 Μαρτίου 2019 16:14

Σπυράκη: οι ευρωεκλογές είναι η καθοριστική αναμέτρηση

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ εμφανίστηκε βέβαια για τη νίκη της ΝΔ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και έθεσε το δικό της δίλημμα για τις εκλογές απαντώντας στον Πρωθυπουργό.

Σπυράκη: οι ευρωεκλογές είναι η καθοριστική αναμέτρηση

Στην επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Θράκη αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, υπογραμμίζοντας δύο βασικά σημεία που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα.

Το πρώτο είναι η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία μουσουλμανικού συμβουλίου παρά τω πρωθυπουργώ και το δεύτερο, η δημιουργία πραγματικά δίγλωσσων σχολείων, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν εξίσου καλά ελληνικά και τουρκικά, προκειμένου να έχουν όλα τα Ελληνόπουλα τις ίδιες ευκαιρίες.

Επίθεση σε Τσίπρα για Λατούς

Η κυρία Σπυράκη αναφέρθηκε στις δηλώσεις του οικονομοφιλόσοφου Σερζ Λατούς τον οποίο επικαλέστηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυρία Σπυράκη πρόβαλε βίντεο με παλαιότερη συνέντευξη του κ. Λατούς στο «Κρήτη TV», στην οποία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΝΔ, προβλέπει την κατάρρευση του ευρώ.

Έλεγε σε εκείνη την συνέντευξη, «Το ευρώ είναι το νόμισμα των τραπεζών και των πολυεθνικών... οι μέρες του ευρώ είναι μετρημένες. Το σύστημα είναι καταδικασμένο στους επόμενους μήνες... Όσο πιο γρήγορα ξεφύγουμε, τόσο το καλύτερο για όλους μας».

Προβλέπει ακόμη ότι το ευρώ θα εξαφανιστεί, θα διαλυθεί, συνεπώς ο μόνος δρόμος για μια χώρα είναι να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα. Επιπλέον, σύμφωνα με το βίντεο, ο κ. Λατούς χαρακτηρίζει την Κρήτη ως ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεωρίας της «αποανάπτυξης» που εισηγείται, προσθέτοντας ότι «οι Κρητικοί πρέπει να διεκδικήσουν την πολιτική τους αυτονομία» και ότι θα ήταν καλό η Κρήτη να επιστρέψει σε ένα δικό της τοπικό νόμισμα, ένα νέο μινωικό νόμισμα.

Νέα Δημοκρατία - εκλογές - κόσμος - κάλπες - ψηφοφόροι

Το δίλημμα των εκλογών

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό, η κυρία Σπυράκη ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε τώρα το θεώρημα της «λιτής αφθονίας» και έβαλε το δίλημμα των επόμενων εκλογών, «Θέλουμε μια Ελλάδα χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών προσδοκιών, με πολίτες που θα αρκούνται στα λίγα, ενώ μια πολιτική νομενκλατούρα θα ζει καλά; Ή μια Ελλάδα που θα αναπτύσσεται δυναμικά, με θέσεις εργασίας και εισοδήματα για όλους;».

Η ΝΔ θα κερδίσει σε όλες τις κάλπες

Σε ερωτήσεις για το πού βάζει τον πήχη των ευρωεκλογών η ΝΔ, με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορετικές δηλώσεις στελεχών του κόμματος, η κα Σπυράκη είπε. «Η ΝΔ θα κερδίσει σε όλες τις κάλπες. Η μία και μοναδική ημερομηνία που δεν αλλάζει, είναι οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 26 Μαΐου».

Υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι οι ευρωεκλογές είναι η καθοριστική αναμέτρηση καθώς είναι οι πρώτες κάλπες που στήνονται μετά από τέσσερα χρόνια και οι πολίτες θα εκφραστούν για το ποιος θέλει να κυβερνήσει αυτό τον τόπο. Η κυρία Σπυράκη εμφανίστηκε βέβαιη ότι «οι Έλληνες θα αποδοκιμάσουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ θα είναι κυρίαρχη στην ευρωκάλπη». Ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ ζητά τη σύγκληση της διακομματικής στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να πληροφορηθεί επισήμως τον τρόπο που θα διεξαχθούν όλες οι εκλογές.

Μέγας Αλέξανδρος - Αγαλμα - Σκόπια

Απροστάτευτα τα προϊόντα της Μακεδονίας

Σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Βόρεια Μακεδονία, η κυρία Σπυράκη αναφέρθηκε στα προβλήματα που ήδη δημιουργεί η Συμφωνία των Πρεσπών στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ως παράδειγμα έφερε ότι πρόσφατα «τα κρασιά της Μακεδονίας αντιμετώπισαν πρακτικής αθέμιτου ανταγωνισμού, παρά το ότι ο μακεδονικός οίνος είναι κατοχυρωμένος ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει σε εκκρεμότητα για τρία χρόνια το θέμα των εμπορικών σημάτων για τα προϊόντα της Μακεδονίας. Αποκάλυψε, δε, ότι η ΝΔ έχει στη διάθεσή της απόρριψη από τη μεριά της Κίνας προϊόντος με τον όρο «μακεδονικός», γιατί δεν υπήρχε η άδεια της Βόρειας Μακεδονίας, με ημερομηνία 23/2.

Σε ερώτηση σχετική με το γεύμα-«κομματική εκδήλωση» του πρωθυπουργού σε ευρωβουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου η κα Σπυράκη απάντησε ότι είναι «αποκαλυπτικό μίας νοοτροπίας -οι Έλληνες βλέπουν και κρίνουν».

Η ΝΔ καταδικάζει τη βία

Σε ερώτηση για τα επεισόδια σε αθλητικούς χώρους στο Ολυμπιακό Στάδιο χθες, η κυρία Σπυράκη απάντησε ότι «η τήρηση της νομιμότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας κι αυτό ισχύσει σε όλους τους χώρους -η ΝΔ αποδοκιμάζει κάθε μορφή βίας από όπου και εάν προέρχεται».

Ανοικτή η υποψηφιότητα του Γ. Αυτιά

Η κυρία Σπυράκη ερωτήθηκε και για το εάν ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και απάντησε ότι «έχουμε κρατήσει οκτώ θέσεις κενές, ο κ. Μητσοτάκης έχει το προνόμιο να φτιάξει το ψηφοδέλτιο, κάθε πράγμα ανακοινώνεται στην ώρα του. Δεν θα μπούμε σε ονοματολογία, δεν βοηθά η συζήτηση αυτή».

Να προχωρήσει η έρευνα της δικαιοσύνης για Πετσίτη

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα του «Βήματος» για επίσκεψη του κ. Πετσίτη ως εκπροσώπου του Μαξίμου στον κ. Κιτσάκο, η κυρία Σπυράκη απάντησε. «Η κυβέρνηση μετά από αυτό είναι πολλαπλώς έκθετη, δεν περιμένουμε απάντηση στο ερώτημα γιατί ιδιωτικός υπάλληλος εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος Μαξίμου, περιμένουμε ωστόσο από τη δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το συντομότερο την έρευνα».

Πρόγραμμα Κυριάκου Μητσοτάκη

Τέλος, η κυρία Σπυράκη ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συζήτηση με Έλληνες του Βελγίου, ενώ την Πέμπτη θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Το Σάββατο, θα επισκεφθεί την Κέρκυρα και τη Δευτέρα θα παρακολουθήσει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Λήμνο.

VIDEO