Πολιτική

23 Οκτωβρίου 2023 12:47 Τελευταία ενημέρωση : 23 Οκτωβρίου 2023 21:07

Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας

Διάβασέ μου το...

Με τον Ισραηλινό ομόλογό του συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μηνύματα που εστάλησαν από την Ιερουσαλήμ.

Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας
-

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα,  σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακολουθεί ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον κ. Netanyahu κατά την έναρξη της συνάντησής τους (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Ισραηλ - Μητσοτάκης - Νετανιάχου

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ.

ΣΥΡΙΖΑ: ο Μητσοτάκης δεν είδε εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται:

«Αποτελεί στρατηγικό λάθος και, επικίνδυνη για την Ελλάδα, ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε μόνο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ χωρίς να πραγματοποιήσει, παράλληλα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης. Υπενθυμίζουμε ότι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης συνάντησαν στο Κάιρο οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Ιταλίας και Βρετανίας όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αύριο, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντήσει και εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Είναι, παράλληλα, απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να εκφράζει την ελπίδα πως "ό,τι και άν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος" και όχι να υποστηρίζει την ανάγκη για κατάπαυση πυρός ή έστω "ανθρωπιστική παύση" στις εχθροπραξίες- θέση του ευρωκοινοβουλίου που υπερψήφισαν υποκριτικά οι ευρωβουλευτές του κόμματός του μόλις πριν από λίγες μέρες. Η απόλυτη καταδίκη της Χαμάς και των ενεργειών της κατά αμάχων δεν μπορεί να ισοδυναμεί με πράσινο φως για αντιμετώπισή της με τρόπο που οδηγεί σε θάνατο ακόμα περισσότερους αμάχους. Το γεγονός ότι σε αυτό το πλαίσιο ούτε λαμβάνεται υπόψιν ούτε τέθηκε το θέμα του θανάτου αμάχων στο συγκρότημα του Μοναστηριού του Αγίου Πορφυρίου, το οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον κ. Νετανιάχου να προστατευθεί, είναι διπλά ανησυχητικό. Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική για την προάσπιση της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου στην περιοχή και την ενεργή στήριξη σχετικών διεθνών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Όχι την λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου στην πολιτική των ΗΠΑ και την υιοθέτηση ρόλου προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης που αναλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνα  καθήκοντα, όσο εντείνονται οι συγκρούσεις και οι ανταγωνισμοί με επίκεντρο την περιοχή μας».

 Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ, αναφέρει τα εξής: «Την ώρα που το κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, συνιστά πρόκληση και συνενοχή στο έγκλημα. Η δήλωση Μητσοτάκη για “το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”, το οποίο δήθεν “πρέπει να ασκεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος”, είναι όχι μόνο ανιστόρητη, αλλά και εξοργιστική. Αλήθεια, πόσα παιδιά πρέπει να σκοτωθούν για να θεωρηθεί “μεγάλο το ανθρωπιστικό κόστος”; Κι όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Γάζα, με 18 νεκρούς, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που στη συνέχεια έκρυψε τόσο το ίδιο το γεγονός του βομβαρδισμού, όσο και τους υπαίτιους. Καμιά υποστήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ. Καμιά παροχή διευκολύνσεων, βάσεων και άλλων υποδομών, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε θύτη του Παλαιστινιακού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν εκφράζουν τα αισθήματα του ελληνικού λαού, που απ’ την πρώτη στιγμή στάθηκε αλληλέγγυος στον  δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. Οι υπερασπιστές της ισραηλινής κατοχής θα απομονωθούν από το λαό μας»

 Οι Σπαρτιάτες σε σχετική τους ανακοίνωση, αναφέρουν ότι «Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, η οποία βομβαρδίστηκε από ισραηλινές επιδρομές το απόγευμα της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου 2023. Δυστυχώς κατά τη σημερινή επίσκεψη του, ο Πρωθυπουργός στο Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει σοβαρή και πρόθυμη πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης για να υπερασπιστεί τα δίκαια της Πατρίδας μας και τις διαχρονικές αξίες της Ορθοδοξίας.    Η κυβέρνηση δεν τολμά να υπερασπιστεί ούτε τους Ιερούς Τόπους μας στη Μέση Ανατολή, και σε ανακοινώσεις της κάνει γενικόλογες αναφορές σε «θρησκευτικά ιδρύματα» που πρέπει να προστατεύονται… Μάλιστα πρόσφατα ο κύριος Μητσοτάκης, είχε υποσχεθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ότι θα προβεί σε συνεννοήσεις με τους Ισραηλινούς, ούτως ώστε να προστατευθεί ο Άγιος Πορφύριος».

Η Ελληνική Λύση, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ, σημειώνει «Έπειτα από τις παλινωδίες που εξέθεσαν την πατρίδα μας διεθνώς, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε – και ορθώς – το Ισραήλ. Για άλλη μία φορά όμως, στις δημόσιες δηλώσεις του, «λησμόνησε» να υπερασπίσει το εθνικό συμφέρον. Δεν τόλμησε να αρθρώσει λέξη κατά της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει την Χαμάς και όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα Τούρκοι πολιτικοί και αξιωματούχοι απειλούν ευθέως το Ισραήλ με ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Επίσης, δεν είπε λέξη για τους Ορθόδοξους στο Ισραήλ, και τη Γάζα, τους οποίους η Ελλάδα έχει την ηθική υποχρέωση να προστατεύσει»..

Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τι έγραψε ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα για τη διακοπή

Πέθανε ο Χρόνης Αηδονίδης

Αίγιο: Χειροπέδες στον ασυγκράτητο… ληστή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ