Ευρώπη

07 Δεκεμβρίου 2018 15:59

Δάκρυσε η Μέρκελ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της (βίντεο)

Συγκινημένη η Γερμανίδα Καγκελάριος δέχτηκε δεκάλεπτο χειροκρότημα, μετά την τελευταία ομιλία της ως Πρόεδρος του CDU. Ποια είναι η διάδοχος της.

Δάκρυσε η Μέρκελ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της (βίντεο)

«Ήταν μεγάλη μου χαρά, ήταν μεγάλη μου τιμή». Με αυτά τα λόγια και εν μέσω παρατεταμένου χειροκροτήματος, η 'Ανγκελα Μέρκελ, φανερά συγκινημένη, έκλεισε την τελευταία ομιλία της ως Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Ενώπιον 1.000 συνέδρων, 1.000 επίσημων προσκεκλημένων και 1600 δημοσιογράφων, η κυρία Μέρκελ ολοκλήρωσε, πριν από λίγο, 18 χρόνια στην ηγεσία του CDU με μια σύντομη αναδρομή στους σταθμούς της επιτυχημένης θητείας της, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της «για την κριτική, την στήριξη και την συνεργασία», όλων αυτών των χρόνων.

Σε μια ασυνήθιστη εικόνα, η Καγκελάριος, με δάκρυα στα μάτια, δέχθηκε επί 9:24 λεπτά το χειροκρότημα των συνέδρων, ενώ παρακολούθησε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που ετοίμασαν προς τιμήν της τα μέλη του Προεδρείου του κόμματος, με μουσική επένδυση το τραγούδι «Thank you for the days» των Kinks.

Μέρκελ - Συνέδριο CDU - τελευταία ομιλία

 «Ευχαριστούμε για την ανθρωπιά, την σοβαρότητα, τον χαρακτήρα, το τσαγανό και το χιούμορ, για το θάρρος. Χαιρόμαστε για αυτό που έρχεται», αναφερόταν στο βίντεο, ενώ οι σύνεδροι κρατούσαν πλακάτ με την φράση «Ευχαριστούμε αρχηγέ, για τα 18 χρόνια ηγεσίας».

Μέρκελ - Συνέδριο CDU - τελευταία ομιλία

«Αυτό σήμερα δεν είναι αποχωρισμός. Είναι η αφορμή για το ευχαριστώ», είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, παρουσιάζοντας το δώρο του στην απερχόμενη Πρόεδρο: την μπαγκέτα του μαέστρου Κεντ Ναγκάνο, ο οποίος διηύθυνε την ορχήστρα της εμβληματικής Φιλαρμονικής του Έλβα στην 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κατά την Σύνοδο της G20 που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Αμβούργο.

Μέρκελ - Συνέδριο CDU - τελευταία ομιλία

«Δεν γεννήθηκα Καγκελάριος ούτε Πρόεδρος Κόμματος - πραγματικά όχι. Έκανα το καθήκον μου με αξιοπρέπεια και θέλω να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια», είπε η 'Ανγκελα Μέρκελ στην ομιλία της και σημείωσε ότι το CDU είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από 18 χρόνια και είναι ένα κόμμα που πρέπει να έχει την αξίωση να μην κοιτάζει στο παρελθόν, αλλά προς το μέλλον, με νέες απόψεις, νέες απαντήσεις, νέες δομές και σταθερές αξίες.

Μέρκελ - Συνέδριο CDU - τελευταία ομιλία

Μέρκελ - Συνέδριο CDU - τελευταία ομιλία

Η 56χρονη Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ διαδέχεται την Μέρκελ στην ηγεσία του CDU. Με 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% αναδείχθηκε στον β’ γύρο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο αντίπαλός της, Φρίντριχ Μερτς έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%.

AP - CDU - ΑΝΕΓΚΡΕΤ ΚΡΑΜΠ-ΚΑΡΕΝΜΠΑΟΥΕΡ

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ υπήρξε προστατευόμενη της Μέρκελ και χαίρει της εκτίμησης της ελίτ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Μέχρι πρότινος Πρωθυπουργός του ομοσπονδιακού κρατιδίου Ζάαρλαντ, όπου ηγήθηκε ενός τρικομματικού συνασπισμού, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ λέγεται πως διακατέχεται από ενωτικό πνεύμα και ότι επιδιώκει συνεργασίες σε πολλούς τομείς.

VIDEO