Ευρώπη

12 Μαρτίου 2019 21:32

Νέο “χαστούκι” στην Τερέζα Μέι: καταψηφίστηκε η συμφωνία για το Brexit

Με μεγάλη πλειοψηφία το “όχι” από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Νέο “χαστούκι” στην Τερέζα Μέι: καταψηφίστηκε η συμφωνία για το Brexit

Καταψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ.

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτή την απόφαση που έλαβε απόψε το κοινοβούλιο», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την νέα καταψήφιση των βρετανών βουλευτών της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η Μέι σημείωσε πως οι ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων, μία για την αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και η άλλη για μια χρονική παράταση στο Brexit θα προχωρήσουν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο αύριο και την Πέμπτη.

Τόνισε πως αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Αν καταψηφίσει ένα no-deal Brexit, τότε θα διεξαγάγει νέα ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του Άρθρου 50.

Για την αυριανή ψηφοφορία, η πρωθυπουργός τόνισε ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η συμφωνία που έφερε προς ψήφιση είναι «η καλύτερη και μόνη διαθέσιμη».

Εκπρόσωπος της Μέι τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για επιπλέον συνομιλίες με την ΕΕ.

«Έχει έρθει η ώρα για εκλογές», διεμήνυσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Βρυξελλών. Η δεύτερη απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit «έχει αυξήσει σημαντικά» τον κίνδυνο ενός επιβλαβούς διαζυγίου χωρίς συμφωνία, δήλωσε εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Μας θλίβει η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουσκ, που συμπλήρωσε: «Από την πλευρά της ΕΕ, έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να επιτύχουμε μία συμφωνία… είναι δύσκολο να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει».

Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. «Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ.

VIDEO