Ευρώπη

18 Μαρτίου 2019 16:40

Brexit: Ποια προϋπόθεση θέτει η Ντάουνινγκ Στριτ για την τρίτη ψηφοφορία

Τι θα καθορίσει το εάν θα διεξαχθεί μία Τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Brexit: Ποια προϋπόθεση θέτει η Ντάουνινγκ Στριτ για την τρίτη ψηφοφορία

Μία τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία της Bρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στο κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα θα προγραμματιστεί μόνο εάν υπάρξει μία «ρεαλιστική προοπτική» να επιτύχει, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, σε ενημέρωσή της, αν και δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας στο κοινοβούλιο, η Τετάρτη είναι η τελευταία μέρα για τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, και αν τελικά υπάρξει ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει την πρότασή της μέσα στις επόμενες ώρες.

Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το backstop στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά την Πέμπτη, ενώ θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP για την υποστήριξή του στη συμφωνία αποχώρησης.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει αυτή την εβδομάδα την συμφωνία για το Brexit, η πρωθυπουργός θα αναζητήσει μία «μακρά» παράταση του άρθρου 50 από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή χρονική διάρκεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, τόνισε πως η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει μια διαφορετική συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο, αν θέλει να γίνει νέα ψηφοφορία.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επανακαταθέσει στη βουλή την ίδια πρόταση, ή ουσιαστικά ίδια πρόταση για το Brexit με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας που απορρίφθηκε με διαφορά 149 ψήφων», τόνισε ο Μπέρκοου, σε μια αιφνιδιαστική δήλωση, που πιθανόν να εξαγριώσει την Τερέζα Μέι. «Επανειλημμένα ζητήθηκε από τη Βουλή να εκφέρει γνώμη στο ίδιο ζήτημα», υπογράμμισε ο Μπέρκοου, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί το ίδιο θέμα να κατατίθεται ξανά και ξανά.

«Οι αποφάσεις του κοινοβουλίου έχουν σημασία. Εχουν βαρύτητα. Αυτός ο κανονισμός είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθολογική χρήση του χρόνου του κοινοβουλίου και ο απαραίτητος σεβασμός στις αποφάσεις που λαμβάνει», επισήμανε ακόμη.

Ο Μπέρκοου σημείωσε ότι η ψηφοφορία που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα- στην οποία καταψηφίστηκε για δεύτερη φορά η συμφωνία του Brexit- δεν αποτέλεσε παραβίαση του κανονισμού, καθώς η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση ήταν τροποποιημένη σε σύγκριση με εκείνη που απορρίφθηκε στις 15 Ιανουαρίου.

VIDEO