Δωδεκανήσα

30 Οκτωβρίου 2023 09:35 Τελευταία ενημέρωση : 30 Οκτωβρίου 2023 18:14

Ρόδος: Συλλήψεις για την παρεμπόδιση απόπλου από μετανάστες

Διάβασέ μου το...

Ένας άνδρας συνελήφθη μετά το χθεσινό επεισόδιο στο λιμάνι της Ρόδου, όπου πλήθος διαμαρτυρόμενων μεταναστών εμπόδισε τον απόπλου πλοίου.

Ρόδος: Συλλήψεις για την παρεμπόδιση απόπλου από μετανάστες
-

Στη σύλληψη ενός 41χρονου αλλοδαπού για απείθεια και παρακώλυση θαλάσσιων συγκοινωνιών, προχώρησε το Λιμενικό Σώμα, με αφορμή τη χθεσινή καθυστέρηση απόπλου του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου στο λιμάνι Ακαντιά της Ρόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, ο 41χρονος ως επικεφαλής ομάδας αλλοδαπών που είχαν συγκεντρωθεί στον καταπέλτη του επιβατηγού πλοίου, παρεμπόδισαν την ομαλή φόρτωση οχημάτων και επιβίβαση επιβατών με αποτέλεσμα την καθυστέρηση απόπλου του. Το εν λόγω πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο για Πηγάδια Καρπάθου-Κάσου-Σητείας-Ηρακλείου-Θήρας και τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε και η σύλληψη ενός 53χρονου.

Στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., προέβησαν σε μέτρα τάξης και ασφαλείας, με γνώμονα την κοινωνική ειρήνευση, με αποτέλεσμα το συγκεντρωμένο πλήθος να αποχωρήσει και να συνεχιστεί η ομαλή επιβίβαση των επιβατών.

Το πλοίο απέπλευσε στις 15:20 το μεσημέρι αντί της προγραμματισμένης ώρας (11:00) με 535 επιβάτες και 84 Ι.Χ. Επί του πλοίου επιβιβάστηκαν και σαράντα (40) αλλοδαποί, προκειμένου να μεταχθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΚΥΤ της Μαλακάσας.

Ο περιφερειάρχης

Καταπέλτης ήταν πάντως και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ρόδου Real Voice 99.5, για τα επεισόδια αυτά. Ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Θα ζητήσω παραιτήσεις από όσους δεν είναι ικανοί να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είναι ανεπίτρεπτες οι καταστάσεις που ζούμε, μετά την εμπειρία που ζήσαμε σε πάρα πολλά νησιά του Νοτίου Αιγαίου με κορύφωση το 2015 και όταν τα δύο ΚΥΤ από τα 5 στη χώρα, είναι στα νησιά μας. Η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα ήταν κατώτεροι των περιστάσεων σε αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα στη Ρόδο και απογοήτευση. Σε δύσκολες καταστάσεις πέφτεις πάνω στο πρόβλημα και δεν κάνεις συνδικαλισμό. Δε μπορεί να συνεχίσουν να ζουν σε “αιχμαλωσία” τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Είχα προειδοποιήσει σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσα με την ηγεσία του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή μας, ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για πιθανό ντου στο λιμάνι της Ρόδου, τη στιγμή που εκατοντάδες έχουν κάνει κατάληψη σε δημόσια πάρκα του νησιού σε οκτώ σημεία τουλάχιστον. Σε καμία περίπτωση δε μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ Αστυνομίας και Λιμενικού για το σε ποιόν ανήκει ποια αρμοδιότητα. Εκφράζω, δε, την ιδιαίτερη δυσαρέσκειά μου για την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη ότι το πρόβλημα είναι, πως η Ρόδος δεν έχει ΚΥΤ. Η Ρόδος είναι στοχοποιημένη 100% για γεωπολιτικούς λόγους από τα ελεγχόμενα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η Τουρκία για να πετύχει νίκες στο δικό της γεωπολιτικό παιχνίδι, χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως εργαλείο, οι οποίοι είναι κατευθυνόμενοι. Αν και δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα μπορούσε να δηλώσει αναρμόδια δεν το έπραξε, είναι παρούσα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για κανέναν από τους έχοντες την ευθύνη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά τη δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι οι καταστάσεις που τώρα ζει η Ρόδος. Αδιαφορούν πλήρως ενώ αν είχε βρεθεί αδήλωτη μία ταμειακή, η κινητοποίησή τους θα ήταν μεγαλύτερη. Το θέμα έχει τεράστιες διαστάσεις. Ο Πρωθυπουργός είναι δίπλα μας εκεί που πρέπει να είναι δίπλα μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σε κάθε θέμα της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον Πρωθυπουργό για την επίλυσή του».

Ειδήσεις σήμερα: 

Μάθιου Πέρι: Το πρώτο μήνυμα της οικογένειας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Οκτωβρίου

Φλόριντα: Μαζικοί πυροβολισμοί σε γιορτή Halloween (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO