Πολιτική

05 Ιουνίου 2019 15:03

Βερολίνο: το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι “λήξαν”

Διάβασέ μου το...

Με μια λιτή δήλωση, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, απέρριψε την πρόσκληση της Ελλάδας σε διαπραγματεύσεις για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.

Βερολίνο: το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι “λήξαν”
-

Η Γερμανία θεωρεί «λήξαν» το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μία ημέρα αφού η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το ζήτημα που αφορά ποσό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι τη Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επέδωσε χθες Τρίτη στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο.

Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ