Υγεία - Περιβάλλον

02 Σεπτεμβρίου 2019 18:03

Υγεία: η στελέχωση των ΚΥΤ, το ΚΕΣΥ και ο νέος Πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Διάβασέ μου το...

Το χρονοδιάγραμμα της στελέχωσης των ΚΥΤ και η κόντρα για την απομάκρυνση του προέδρου του ΚΕΣΥ.

Υγεία: η στελέχωση των ΚΥΤ, το ΚΕΣΥ και ο νέος Πρόεδρος του ΕΚΑΒ
-

Άμεση προτεραιότητα, με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η διαδικασία υπογραφής σύμβασης με τους επιτυχόντες του προγράμματος PHILOS – II, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων θα έχουν αναλάβει υπηρεσία στα ΚΥΤ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνολικά 145 επαγγελματίες υγείας των παρακάτω ειδικοτήτων: ιατροί, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, διαπολιτισμικοί μεσολαβητές/διερμηνείς, διασώστες, συντονιστές πεδίου και συντονιστής υπηρεσιών.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή συμβάσεων και ανάληψη υπηρεσίας των επιτυχόντων επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας και τα Γενικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ των νησιών, ενώ έχει προγραμματισθεί η άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων που δεν καλύφθηκαν.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, επισκέφθηκε το προηγούμενο διήμερο τη Λέσβο για την εκτίμηση της κατάστασης και το σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων υγειονομικής υποστήριξης των τοπικών δομών. 

Κόντρα για το ΚΕΣΥ

Έντονα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην την απομάκρυνση του Προέδρου του ΚΕΣΥ από τη διαδικασία επιλογής διοικητών Νοσοκομείων

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η κυβέρνηση με τις πρακτικές της επιβεβαιώνει την αναβίωση των σκοτεινών εποχών της δεξιάς και μας θυμίζει διαρκώς το βαθύ κομματικό κράτος. Η τελευταία  τροπολογία, με την οποία απομακρύνεται ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) από την επιτροπή επιλογής των Διοικητών και αντικαθίσταται από τον προϊστάμενο Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας, έρχεται να προστεθεί στα μέχρι τώρα πεπραγμένα!

Θεσμικά ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των διοικητών των Νοσοκομείων. Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος πρόεδρος του ΚΕΣΥ, διορισμένος από την κυβέρνηση Σαμαρά, παρέμεινε στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του και συμμετείχε ως μέλος με το θεσμικό του ρόλο. Φαίνεται όμως ότι ο νυν  πρόεδρος του ΚΕΣΥ, καθ’ ότι  δεν πρόσκειται στη ΝΔ  δεν είναι αρεστός, ούτε υπό έλεγχο.

Η κυβέρνηση όμως ξέρει καλά το παιχνίδι! Έτσι, φέρνει τις τροπολογίες στα δικά της μέτρα και σταθμά γιατί αυτό που πρωτίστως την ενδιαφέρει είναι η οικοδόμηση ενός κομματικού κράτους και όχι η διαφάνεια και η αξιοκρατία».

Νέος πρόεδρος στο ΕΚΑΒ

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ορίζεται Πρόεδρος του ΕΚΑΒ ο πρώην Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου