Υγεία - Περιβάλλον

28 Σεπτεμβρίου 2019 19:01

Πλυντήριο έγινε εστία μόλυνσης για βρέφη σε Μονάδα Νεογνών

Διάβασέ μου το...

Τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας για τη λάθος πλύση ρούχων, που οδήγησε σε μόλυνση νεογέννητων μωρών.

Πλυντήριο έγινε εστία μόλυνσης για βρέφη σε Μονάδα Νεογνών
-

Σοκάρουν τα ευρήματα έρευνας στη Γερμανία για τα πλυντήρια χαμηλής ενεργειακής κλάσης. Όπως διαπιστώθηκε, τα βακτήρια επιβιώνουν μετά την πλύση των ρούχων σε αυτά τα πλυντήρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, πλυντήριο που χρησιμοποιήθηκε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Βρεφών στη Γερμανία, έγινε εστία μικροβίων πνευμονίας, τα οποία και παγιδεύτηκαν στο νερό. Το πλυντήριο που χρησιμοποιήθηκε στη Μονάδα ήταν οικιακής χρήσης με σκοπό την πλύση των ρούχων που φορούν τα νεογνά, όπως καλτσάκια και σκουφάκια, τα οποία και μολύνθηκαν κατά την πλύση.

Τα μωρά ήταν είτε πρόωρα είτε έπασχαν από άσχετες με την πνευμονία ασθένειες.

Θεωρείται, επίσης ότι, η τελική πλύση, στην οποία χρησιμοποιείται κρύο νερό, μπορεί επίσης να συνέβαλε στην καλλιέργεια και μετάδοση των βακτηρίων.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, τα πλυντήρια που πλένουν με κρύο νερό έχουν λιγότερες δυνατότητες καταστροφής των μικροοργανισμών.

Η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα καλεί τις εταιρείες κατασκευής μηχανημάτων φιλικά προς το περιβάλλον, να κάνουν νέο σχεδιασμό με στόχο την ασφάλεια και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

«Οι θερμοκρασίες στα οικιακά πλυντήρια έχουν μειωθεί κάτω από 60 βαθμούς Κελσίου, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι που αποδεικνύεται λιγότερο θανατηφόρο για τα παθογόνα», ανέφερε ένας από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Boon, ο Δρ Schmithausen.

«Ανθεκτικά μικρόβια, καθώς και διαφορετικοί μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν σε οικιακά πλυντήρια, με μειωμένες θερμοκρασίες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το θέμα, αφού τα ρούχα τους συχνά περιέχουν μικρόβια, κυρίως από πληγές.