Υγεία - Περιβάλλον

07 Φεβρουαρίου 2020 22:29

Νέο τεστ ανιχνεύει τον κίνδυνο για γλαύκωμα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Το γενετικό τεστ, που δημιούργησαν Αυστραλοί επιστήμονες, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο και να αποτρέψει τον κίνδυνο τύφλωσης.

Νέο τεστ ανιχνεύει τον κίνδυνο για γλαύκωμα (βίντεο)
-

Του Τάκη Σφυρή

Ο Πίτερ Γουόλφριντ έχει… μάτι. Είναι ζωγράφος και έχει το χάρισμα να διακρίνει την ομορφιά στη λεπτομέρεια. Το γλαύκωμα που του εμφανίστηκε πριν από μερικούς μήνες απειλούσε την καθημερινότητά του. Θα μπορούσε να τον τυφλώσει.

Υπάρχει όμως ελπίδα… Την χαρίζουν σε εκείνον και σε 76 εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από την ασθένεια, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς στην Αυστραλία. Δημιούργησαν ένα γενετικό τεστ. Αυτό ταυτοποιεί 107 γονίδια που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του γλαυκώματος.

Οι ερευνητές οφθαλμίατροι είναι καθησυχαστικοί. Αν το τεστ βγει θετικό, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασθενής θα προσβληθεί από γλαύκωμα. Θα μπορεί, όμως, ο καθένας μας να ενημερώνεται έγκαιρα για τον κίνδυνο και έτσι να υποβάλλεται σε προληπτική θεραπεία.

Οι οφθαλμίατροι του Φλίντερς έχουν αναλάβει τώρα έναν μεγάλο άθλο, προτού το διαγνωστικό εργαλείο γίνει ευρύτερα εύχρηστο. Αναζητούν 20.000 εθελοντές με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό στην ασθένεια για να συμμετάσχουν στην γενετική μελέτη του γλαυκώματος.