Τεχνολογία - Επιστήμη

09 Μαρτίου 2022 21:22

Ουκρανία - Θερμοβαρικά όπλα: “Η Ρωσία παραδέχεται ότι τα χρησιμοποίησε”

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει η Βρετανία για τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν απο τις ρωσικές δυνάμεις κατά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ουκρανία - Θερμοβαρικά όπλα: “Η Ρωσία παραδέχεται ότι τα χρησιμοποίησε”
-

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία», ανέφερε στο Twitter.

«Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα».


Φτάνοντας στον στόχο, το βλήμα εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο εκρήγνυται με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ρίξει θερμοβαρική βόμβα, όπως είχε αποκαλύψει ο δήμαρχος της Οκτίρκα στην Ουκρανία, στις 28 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ ο ο Independent του Κιέβου, o Πάβλο Κουζμένκο δήλωνε τότε ότι «οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν θερμοβαρική βόμβα. Αυτός ο τύπος όπλου είναι γνωστή ως η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία προκαλεί εκρήξεις που επιφέρουν τεράστιες θερμοκρασίες».

Ουκρανία - Μαριούπολη - μαιευτήριο - βομβαρδισμός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, έχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) – για να τονιστεί η αντίθεση με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες».

«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ρίχνουν πράγματι κάποιες ανόητες βόμβες», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος -- ο οποίος δεν κατονομάζεται -- συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν «εκτεταμένες καταστροφές σε αστικές υποδομές και αυξημένες απώλειες αμάχων».

Τα σχόλια έγιναν αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, ενώ η Μόσχα διαψεύδει πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανταρκτική – Endurance: Βρέθηκε το ιστορικό ναυάγιο!

Βενζίνη - Ασμάτογλου: Στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας (βίντεο)

Άλιμος: Θρίλερ με πτώμα που επέπλεε στη θάλασσα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ