Τεχνολογία - Επιστήμη

19 Μαρτίου 2023 22:10

James Webb: Εντυπωσιακή εικόνα από αστέρι που “πεθαίνει” (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Το αστέρι λίγο πριν σβήσει εξέπεμψε ένα αστραφτερό μωβ υλικό και σκόνη δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

James Webb: Εντυπωσιακή εικόνα από αστέρι που “πεθαίνει” (εικόνες)
-


Μια εκπληκτική εικόνα απαθανάτισε το τηλεσκόπιο James Webb της NASA στο διάστημα, καθώς υπέρυθρος φακός του κατέγραψε τη στιγμή του θανάτου ενός αστεριού, με το όνομα Wolf-Rayet 124.

Η NASA δημοσίευσε την εικόνα την Τρίτη στο συνέδριο South by Southwest στο Ώστιν του Τέξας.

Η εικόνα αυτή ήταν από τις πρώτες που απαθανάτισε το τηλεσκόπιο μετά την εκτόξευσή του στα τέλη του 2021. Το αστέρι λίγο πριν σβήσει εξέπεμψε ένα αστραφτερό μωβ υλικό, το οποίο κάποτε αποτελούσε το εξωτερικό του στρώμα, και σκόνη, δίνοντας ένα μοναδικό θέαμα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε μια φωτογραφία του ίδιου αστέρα σε μεταβατικό στάδιο πριν από μερικές δεκαετίες, αλλά φαινόταν περισσότερο σαν μια βολίδα χωρίς τις λεπτές λεπτομέρειες.

NASA - James Webb - αστέρι

Ένας τέτοιος μετασχηματισμός συμβαίνει μόνο με μερικά αστέρια και κανονικά είναι το τελευταίο βήμα πριν εκραγούν και μετατραπούν σε σουπερνόβα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Δεν το έχουμε ξαναδεί έτσι. Είναι πραγματικά συναρπαστικό», δήλωσε η Macarena Garcia Marin, επιστήμονας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που συμμετέχει στο έργο.

Αυτό το αστέρι βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη, έχει 30 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο και έχει ήδη ρίξει αρκετό υλικό για να αντιστοιχεί σε 10 ήλιους, σύμφωνα με τη NASA.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας

Αλλαγή ώρας: Πότε αλλάζουμε τα ρολόγια μας

Λευκάδα – Άγιος Σπυρίδωνας: Έργα αποκατάστασης στον ιστορικό Ναό (εικόνες)