Πολιτική

21 Απριλίου 2023 21:23 Τελευταία ενημέρωση : 22 Απριλίου 2023 13:16

Γεωργούλης – Κορογιαννάκης: Πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση για βιασμό στο Βέλγιο

Διάβασέ μου το...

Ο δικηγόρος που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες, μιλά στον ΑΝΤ1 για την πολύκροτη υπόθεση.

Γεωργούλης – Κορογιαννάκης: Πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση για βιασμό στο Βέλγιο
-

Του Ισαάκ Καριπίδη, απεσταλμένου του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες

Οι εικασίες και οι φημολογίες για την υπόθεση Γεωργούλη δίνουν και παίρνουν. Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα; Ο Έλληνας δικηγόρος στις Βρυξέλες Νίκος Κορογιαννάκης εξηγεί στον ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες τι ακριβώς γνωρίζουμε για την υπόθεση μέχρι στιγμής. 

-Η μήνυση κατά του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Πέρα όμως από τις φήμες και τις εικασίες τι πραγματικά γνωρίζουμε για την υπόθεση; 

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα είναι η αλήθεια. Γνωρίζουμε ότι υποβλήθηκε μια αίτηση από τον αρμόδιο εισαγγελέα των Βρυξελών για άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη για θέματα που αφορούν βιασμό, βία, σεξουαλική παρενόχληση.    

-Τι έχουν κάνει οι δικηγόροι του μέχρι στιγμής; Γνωρίζουν κάτι παραπάνω;

Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της άρσης της ασυλίας για να ξεκινήσουν οι ανακριτικές πράξεις. Προκύπτει ότι έχουν γίνει προσπάθειες επικοινωνίας με τις βελγικές δικαστικές αρχές, όμως αυτή τη στιγμή η επικοινωνία με τις Βελγικές αρχές είναι δύσκολη δικονομικά διότι ο κ. Γεωργούλης απολαμβάνει ακόμη της βουλευτικής του ασυλίας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας του δεν μπορούν να γίνουν ανακριτικές πράξεις στο Βέλγιο

- Ποια είναι τα επόμενα στάδια από εδώ και πέρα στην υπόθεση Γεωργούλη; 

Για να κλείσει τον φάκελο ο ανακριτής θα πρέπει να εξετάσει τον καταγγελλόμενο. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της άρσης της ασυλίας, η αναμενόμενη εξέλιξη είναι ότι ο ανακριτής θα τον καλέσει. Δεν μιλάμε για απολογία ακόμη, γιατί δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον του. Όμως ο ανακριτής δεν μπορεί να κλείσει τον φάκελο αν δεν εξετάσει και τον καταγγελλόμενο. 

- Αν υπόθεση τελικά οδηγηθεί στα βελγικά δικαστήρια, σύμφωνα με την εμπειρία σας, τι προβλέπεται; Ποια θα είναι η ποινή για τον κ. Γεωργούλη; 

Οι ποινές που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για τον βιασμό στο Βέλγιο είναι πέντε ως δέκα χρόνια. Το αν θα είναι πιο κοντά στο πέντε ή πιο κοντά στο δέκα εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε υπόθεσης. Τι έντασης βίας υπάρχει, αν υπάρχουν και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία ή και ελαφρυντικά στοιχεία. 

H υπόθεση Γεωργούλη είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει πολύ να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες του Βελγίου καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυτιλήνη: προθεσμία να απολογηθεί η γυναίκα που έβαλε φωτιά στον σύζυγο της

Τέμπη - Αποζημιώσεις Hellenic Train: τα στοιχεία για την πορεία των αιτημάτων

Η Καλλιόπη Σπανού υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ