Πολιτική

29 Απριλίου 2023 16:07 Τελευταία ενημέρωση : 29 Απριλίου 2023 22:44

Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ: Η ημερομηνία διεξαγωγής και οι θεματικές ενότητες

Διάβασέ μου το...

Στην διεξαγωγή μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατέληξε η διακομματική επιτροπή. Πότε θα πραγματοποιηθεί, ποιος θα είναι ο συντονιστής.

Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ: Η ημερομηνία διεξαγωγής και οι θεματικές ενότητες
-

Σε συμφωνία για τη διεξαγωγή μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατέληξε η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, που συνεδρίασε σήμερα το πρωί, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού.

Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στις 10 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του κρατικού καναλιού, Γιώργου Κουβαρά, ενώ οι ερωτήσεις θα τεθούν από δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Οι ερωτήσεις θα είναι με βάση πέντε θεματικές ενότητες:

  1. Οικονομία - Ανάπτυξη - Απασχόληση,
  2. Εξωτερική πολιτική - Άμυνα
  3. Κράτος - Θεσμοί - Διαφάνεια
  4. Υγεία - Παιδεία - Κοινωνικό κράτος
  5. Περιβάλλον - Ενέργεια

Συμφωνήθηκε επίσης στο τέλος των ερωτήσεων οι πολιτικοί αρχηγοί να προβούν σε μια ελεύθερη τοποθετηση.

Σκέρτσος 

«Επιδιώκουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση, τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο χωρίς οξύτητα, χωρίς αποκλεισμούς. Με ισοτιμία, με σεβασμό στους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ώστε να καταδειχθεί που βρισκόμασταν το 2019, που βρισκόμαστε το 2023 και ποιο κόμμα διαθέτει την προγραμματική πρόταση, για να κάνουμε περαιτέρω βήματα και άλματα προς τα εμπρός» υπογραμμίζει σε δήλωσή του, μετά το πέρας της συνεδρίασης της διακομματικής στο υπουργείο Εσωτερικών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος 'Ακης Σκέρτσος.

Σημειώνει ότι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μια τηλεμαχία, ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στις 10 Μαΐου, το βράδυ, στις 21.00. «Εκεί νομίζω ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά και τις θέσεις που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα» αναφέρει, προσθέτοντας, ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διενέργεια ενός δεύτερου debate, απορρίφθηκε κατηγορηματικά απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως μια θέση, η οποία δεν εμπεριέχει όρους ισοτιμίας προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, για την απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής σχετικά με την τηλεμαχία 

Τις θέσεις, με τις οποίες προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, αφήνοντας, παραλλήλως, αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το αίτημά του για δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, αξιολογεί ως σημαντικότερο τόσο για τον ίδιο τον πολιτικό φορέα αλλά «κυρίως για την ενημέρωση των πολιτών, (το γεγονός) ότι καταφέραμε να εισάγουμε ως μία από τις έξι θεματικές το Περιβάλλον και την κλιματική καταστροφή. Ένα θέμα που δεν υπήρχε στις προτεραιότητες των υπολοίπων κομμάτων, παρ' όλη την κομβική σημασία του: πολύ απλά, η επιταχυνόμενη καταστροφή του πλανήτη επηρεάζει δραστικά όλα τα υπόλοιπα θέματα, από την οικονομία μέχρι τη μετανάστευση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Θεωρούμε επιτυχία επίσης ότι αποτρέψαμε την ένταξη του μεταναστευτικού ζητήματος στη θεματική "άμυνα και εξωτερική πολιτική" όπως μετ' επιτάσεως ζητούσαν οι εκπρόσωποι Νέας Δημοκρατίας και Ελληνικής Λύσης», αναφέρεται επίσης, στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη παίρνει θέση για το αίτημα για τηλεμαχία μόνο μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα: «Ομόθυμα απορρίφθηκε η πρόταση για ξεχωριστό debate μόνο μεταξύ κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, πρόταση που έθεσε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος σε αντίθεση με τις ίδιες του τις διακηρύξεις για πίστη στην απλή αναλογική. Προφανώς ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι η χώρα δεν έχει Προεδρικό αλλά Κοινοβουλευτικό Σύστημα. Πώς να κατανοήσει την σημασία της Απλής Αναλογικής», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Καραϊβάζ - ΕΛΑΣ: Οι συλληφθέντες έκαναν πρόβα μια μέρα πριν από το έγκλημα

Χανιά: Σύλληψη 28χρονου για σεξουαλική επίθεση σε 11χρονη

Μεσολόγγι: Έκανε κλοπή, αφέθηκε ελεύθερος και έκανε ληστεία την ίδια μέρα