ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

05 Μαΐου 2023 11:45 Τελευταία ενημέρωση : 05 Μαΐου 2023 18:59

Marfin: 13 χρόνια από την τραγωδία

Διάβασέ μου το...

Τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων μία έγκυος, έχασαν τη ζωή τους στις 5 Μαΐου 2010 από βόμβες μολότοφ σε υποκατάστημα τράπεζας, στη διάρκεια πορείας κατά του Α’ Μνημονίου.

Marfin: 13 χρόνια από την τραγωδία
-

Στις 5 Μαΐου 2010, ύστερα από κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, χιλιάδες έλληνες βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα σκληρά οικονομικά μέτρα που είχε αναγγείλει τρεις ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενόψει της ψήφισης του Α’ Μνημονίου από τη Βουλή στις 6 Μαϊου.

Στην Αθήνα έγινε μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις και πορείες, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 150.000 πολίτες, κατά τους πιο μέτριους υπολογισμούς. Κι ενώ οι διαδηλωτές κατευθύνονταν μέσω της οδού Σταδίου στη Βουλή, άγνωστοι κουκουλοφόροι αποκόπηκαν από την πορεία και πέταξαν βόμβες μολότοφ και εύφλεκτο υλικό μέσα στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν-Εγνατία, επί της οδού Σταδίου 23, το οποίο στεγαζόταν σ’ ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο. Παρότι είχε κηρυχθεί απεργία από τα συνδικαλιστικά τους σωματεία, οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος εργάζονταν κανονικά.

Marfin - Μαρφίν - φωτιά - εμπρησμός

Το κτήριο λαμπάδιασε αμέσως, με αποτέλεσμα τρεις υπάλληλοι της τράπεζας να χάσουν τη ζωή τους. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στον 3ο όροφο του κτιρίου και πέθαναν από ασφυξία. Πέντε υπάλληλοι διασώθηκαν από την Πυροσβεστική, ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να εξέλθουν σώοι. Την ίδια ώρα εμπρηστική επίθεση δέχτηκε το βιβλιοπωλείο «Ιανός», που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το υποκατάστημα της Μαρφίν.

Η είδηση για τον φονικό εμπρησμό της Μαρφίν πάγωσε το πανελλήνιο, ενώ ομόθυμη ήταν η καταδίκη του πολιτικού κόσμου. Για «ωμή δολοφονική ενέργεια» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ το ΚΚΕ το χαρακτήρισε «έγκλημα με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, τη συκοφάντηση του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, της αντιλαϊκής πολιτικής».

Marfin - 2010

Οι έρευνες των αρχών κινήθηκαν προς δύο κατευθύνσεις: στη σύλληψη των δραστών και στις ευθύνες των υπευθύνων της τράπεζας σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας. Η σύλληψη των δραστών αποδείχτηκε γρίφος για την αστυνομία και μέχρι σήμερα στοιχειώνει την τραγωδία.

Μία εβδομάδα πριν από την πρώτη επέτειο της τραγωδίας, στα τέλη Απριλίου 2011, φτάνει στα χέρια της Αστυνομίας μια ανώνυμη επιστολή που κατονομάζει τρεις ανθρώπους ως δράστες του εμπρησμού. Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία από την Κρατική Ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει άλλο ένα όνομα. Ο ανακριτής την παίρνει στα χέρια του και ένα χρόνο αργότερα καλεί σε απολογία δύο απ’ αυτούς, τον 34χρονο Θόδωρο Σίψα για τον εμπρησμό στην “Marfin” και τον Παύλο Αντρέεφ για την επίθεση στον «Ιανό». Kαι οι δύο αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει η δίκη τους.

«Δηλώνω αθώος», θα πει ο Θόδωρος Σίψας στην απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2016. «Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία, δεν θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για αυτό που κατηγορούμαι». Ο Αντρέεφ, από την πλευρά του, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την πορεία της 5ης Μαΐου 2010. «Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκα την κατηγορία, διότι δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα. Επειδή ήταν η γιορτή της μητέρας μου θυμάμαι κατά 90% τι έκανα». Και οι δύο αθωώθηκαν ομόφωνα, καθώς κανείς από τους μάρτυρες δεν τους αναγνώρισε ως δράστες του εμπρησμού. «Η Αστυνομία ρίχνει το μπαλάκι στις δικαστικές αρχές, στις οποίες κλείνει το μάτι και ζητεί καταδίκες χωρίς στοιχεία, στο όνομα της δημόσιας τάξης και του εσωτερικού εχθρού», θα πει αργότερα η δικηγόρος Βούλα Γιαννακοπούλου, συνήγορος υπεράσπισης του Θόδωρου Σίψα.

Δύο χρόνια αργότερα, οι υπεύθυνοι της τράπεζας, που ανήκε στον επιχειρηματία και δικηγόρο Ανδρέα Βγενόπουλο, οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και των σωματικών βλαβών εξ αμελείας, λόγω των σημαντικών παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin, Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου, Εμμανουήλ Βελονάκη και τη διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου, ενώ αθώωσε την υποδιευθύντρια του καταστήματος, Αναστασία Κούκου. Στις 22 Ιουλίου 2013, οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, οι δύο πρώτοι 22 ετών και η Βακαλοπούλου 5 ετών κι ενός μήνα, για τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια τριών υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων.

Όσον αφορά στις έρευνες για τους δράστες του εμπρησμού του υποκαταστήματος της Μαρφίν και του βιβλιοπωλείου «Ιανός», προσήχθησαν σε δίκη ο Θεόδωρος Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, οι οποίοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Στις 31 Οκτωβρίου 2016 αθωώθηκαν ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο), καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος τους.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, ο πρωθυπουργός έκανε ανάρτηση στο Facebook με μία ασπρόμαυρη φωτογραφία από την ημέρα της τραγωδίας , τα ονόματα των θυμάτων και το σύνθημα «Ποτέ ξανά». 

Οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής, Δημήτρης Μάντζος και Ελένη Χρονοπούλου άφησαν λουλούδια στο μνημείο για τους νεκρούς της MARFIN τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων δεκατρία χρόνια μετά.

Παναγιώτης Δουδωνής - Δημήτρης Μάντζος - Ελένη Χρονοπούλου - ΠΑΣΟΚ - μνημείο - MARFIN

Παναγιώτης Δουδωνής - Δημήτρης Μάντζος - Ελένη Χρονοπούλου - ΠΑΣΟΚ - μνημείο - MARFIN


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Σκέρτσος - Τσαπανίδου για τον Κασιδιάρη και τις συνεργασίες (βίντεο)

Σερβία: 21χρονος πυροβόλησε και σκότωσε περαστικούς μέσα από το αυτοκίνητο του (βίντεο)

Απάτη “μαμούθ” στον Τύρναβο: Πώς άρπαξαν από ηλικιωμένο 335000 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO