Κοινωνία

19 Ιουλίου 2023 10:25 Τελευταία ενημέρωση : 19 Ιουλίου 2023 20:09

Φωτιές σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι: Συνεχείς αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς

Διάβασέ μου το...

Αναζωπυρώσεις σε Νέα Πέραμο και Πανόραμα Λουτρακίου το πρωί της Πέμπτης. Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Φωτιές σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι: Συνεχείς αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς
-

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στις φωτιές στο Δερβενοχώρι και το Λουτράκι. Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας μετέβη στις 11:30 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση στην πυρκαγιά στο Λουτράκι είναι πολύ καλή - έχει οριοθετηθεί - εξακολουθούν όμως να υπάρχουν εστίες στην περιοχή της πυρκαγιάς οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

φωτιά - Δυτικη Αττική

Στα Δερβενοχώρια η μεγαλύτερη επιχείρηση, είναι στο χωριό Στεφάνη και ανατολικά προς τις παρυφές της Πάρνηθας όπου υπάρχει ένταση του φαινομένου και διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρα και έδαφος.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά μέτωπα: από Στεφάνη προς Πράσινο, από Πανακτο προς Οινόη (δυτικά- βορειοδυτικά), από Παλαιοχώρι προς Αγία Σωτήρα, στο Πανόραμα (οικισμός Τιτάν), όπως επίσης υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τις δυνάμεις για την προστασία των οικισμών, από την Μανδρα προς Κιάφα, από την Μανδρα προς Καντήλι, από το Καντήλι προς Βλυχαδα, από Γοργοεπήκοο- Κιάφα προς Βλυχαδα και νοτιοανατολικά από Τιτάν προς ΕΥΔΑΠ και από Τιτάν προς Δερβενοχώρια.

Σε όλη την περίμετρο διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από έδαφος και αέρα ενώ γίνονται και χωματουργικές εργασίες, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό και στο βορειοδυτικό μέτωπο για να περιοριστεί η επέκταση της φωτιάς στους ορεινούς όγκους Συνολικά επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύονται σταδιακά από τα εναέρια που αποδεσμεύονται από Λουτρακι.

Νωρίτερα η δημοσιογράφος Βασιλική Δάρρα, είχε αναφέρει ότι η φωτιά είναι 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού Στεφάνη, ενώ από την άλλη μεριά, είναι η Πάρνηθα.

Όπως είπε η δημοσιογράφος, που έκανε έκκληση για πυροσβεστικά μέσα, πρόκειται για το σημείο από όπου είχε ξεκινήσει η προηγούμενη φωτιά που κατέκαψε την Πάρνηθα. Η φορά της φωτιάς εξαρτάται από την κατεύθυνση των ανέμων. Από τη μία είναι το χωριό Στεφάνη, από την άλλη η Πάρνηθα.

φωτιά - Δυτικη Αττική

Την ίδια ώρα, η φωτιά που έχει κατακάψει τη Μάνδρα, αναζωπυρώθηκε στο δάσος Κιάφα και «κατεβαίνει» προς τη Νέα Πέραμο, όπου ήδη στο όρος Κανδήλι,  υπάρχει αναζωπύρωση απειλώντας οικισμό της Νέας Περάμου. Στο σημείο μάλιστα, βρίσκεται και πυλώνας της ΔΕΗ. Η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια, πολλοί κάτοικοι εκ των οποίων αρνούνται να τα εγκαταλείψουν. Λίγο μετά τις 11:00 ήχησε το 112 για τους κατοίκους της Νέας Περάμου, οι οποίοι καλούνται να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Αποτιμήσεις απο τις καταστροφές της φωτιάς, δεν έχουν γίνει ακόμα. Μιλώντας ωστόσο στην εκπομπή "Καλοκαιρί Μαζί" ο πρόεοδρος της κοινότητας Πλάτωνα στη Βλυχάδα είπε πως έχουν καεί δύο σπίτια εκεί, ενώ σύμφωνα με τον αντιπεφερειάρχη Λουτρακίου που μίλησε στον ΑΝΤ1, στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, έχουν καεί τουλάχιστον 36- 40 σπίτια.

φωτιά - Λουτράκι

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιάννης Γκιώνης, έκανε έκκληση για επιπλέον εναέρια μέσα, για τη φωτιά που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις.

Υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι

Σύμφωνα με επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι άνεμοι θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.
Σήμερα εκτιμάται πως υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ έγινε αισθητός σε γειτονικές χώρες (βίντεο)

Τουρκία: Αμυντικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία

Κοζάνη: Πέθανε 39χρονη μετά την γέννα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ