Πολιτική

21 Αυγούστου 2023 19:40 Τελευταία ενημέρωση : 21 Αυγούστου 2023 20:17

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι στο Μέγαρο Μαξίμου (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ποια θέματα απασχολούν τους δύο ηγέτες, τι μήνυμα εξέπεμψαν προς τη Ρωσία και τη διεθνή κοινότητα.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι στο Μέγαρο Μαξίμου (εικόνες)
-

Tην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα -και πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε από την άνοιξη του 2021- πραγματοποιεί το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα στην Αθήνα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι συναντάται για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής στο -παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ- δείπνο κορυφής, που εκπέμπει μέσω Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

ζαλένσκι ελλάδα 21082023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των επαφών δηλώνει ότι η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ -τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης όσο και στο Βίλνιους- η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για την στήριξη της Ουκρανίας, στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας -αμυντικά και οικονομικά για την ανοικοδόμησή της- τόσο διμερώς όσο και μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ζαλένσκι ελλάδα 21082023

Ο χρόνος της επίσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Αθήνα που οργανώθηκε υπό συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας την ημέρα της έλευσης των ηγετών της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαίος και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας (παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Μολδαβίας), καθώς η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησης που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.

ζαλένσκι ελλάδα 21082023

Πέραν του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο κ. Ζελένσκι θα συναντηθεί επίσης και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι δυο πολιτικοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την πορεία των εξελίξεων μετά τη ρωσική εισβολή και το ποια προοπτική υπάρχει για παύση των εχθροπραξιών και επάνοδο στη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου. Η κ. Σακελλαροπούλου θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την αλληληεγγύη της στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και να επισημάνει την ανάγκη για άμεση άρση της κατοχής ουκρανικού εδάφους και για κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Ζελένσκι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε:

"Ακολουθεί η επίσκεψη στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη φτάσει. Συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία. Η ατζέντα είναι ό,τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την ελευθερία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Σύνοδος Κορυφής Ουκρανίας-Βαλκανίων: κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των Βαλκανίων, συντονισμός της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, αμυντική συνεργασία, ασφάλεια. Επίσης, χωριστές συνομιλίες για διμερή θέματα. Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Καθημερινά ενισχύουμε το κράτος μας, τους πολεμιστές μας και τη συνεργασία μας με τους εταίρους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ