Κοινωνία

24 Αυγούστου 2023 17:40 Τελευταία ενημέρωση : 25 Αυγούστου 2023 00:03

Φωτιές σε Αλεξανδρούπολη - Ροδόπη: Πολλά ενεργά μέτωπα και αναζωπυρώσεις

Διάβασέ μου το...

Προβληματίζουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης οι διαρκείς αναζωπυρώσεις .Επί τόπου επιχειρούν δυνάμεις και απο άλλα τέσσερα κράτη.

Φωτιές σε Αλεξανδρούπολη - Ροδόπη: Πολλά ενεργά μέτωπα και αναζωπυρώσεις
-

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις.

Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα: 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.

Φωτιά - Έβρος

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Οι συνεχιζόμενες και πολυάριθμες αναζωπυρώσεις και το απρόβλεπτο της πορείας των μετώπων της πυρκαγιάς, λόγω των ισχυρών ανέμων που δεν έχουν κοπάσει ούτε μέρα από την έναρξη της φωτιάς τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι ο μεγάλος αντίπαλος στις αγωνιώδεις και υπεράνθρωπες προσπάθειες ελέγχου της πύρινης λαίλαπας. Οι διάσπαρτες μικροεστίες, τα «καντηλάκια», που σιγοκαίνε συναντώντας στο διάβα τους καύσιμη ύλη μετατρέπονται με τη βοήθεια του αέρα σε φλόγα που μόλις πάρει ύψος κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν ειδικότερα οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Αύρας και της Ατάρνης πλησίον της Εγνατίας Οδού η οποία χθες άνοιξε μόλις για δύο ώρες γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών και οδηγεί στον «εγκλωβισμό» τους καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν είτε την Αλεξανδρούπολη, είτε το αεροδρόμιο ούτε να μετακινηθούν οδικώς εκτός Νομού.

Αποκατάσταση κυκλοφορίας

Πάντως ανακοινώθηκε πως αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Έβρος - μετανάστες - τρέιλερ

Παραπέμπονται οι τρεις συλληφθέντες για την κράτηση 13 μεταναστών

Σύμφωνα με την πρόταση από τον Εισαγγελέα, το κατηγορητήριο που αποδίδεται στους τρεις συλληφθέντες για την κράτηση και μεταφορά εντός τρέιλερ 13 μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα αφορά τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον αλλοδαπό ιδιοκτήτη του οχήματος που εμφανίζεται σε βίντεο να έλκει το τρέιλερ βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά στους 13 μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής, αποδίδεται η κατηγορία τής απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και παράνομη είσοδο.

πυρκαγιά - Έβρος

Δορυφόρος - Έβρος - φωτιά - καπνός

Copernicus: Η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη εδώ και χρόνια

Μετά τη δεύτερη σάρωση των καμμένων περιοχών στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, η ομάδα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές Copernicus κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.

Φάμελλος: Δεν μπορεί έναν από τους δυσκολότερους καύσωνες να τους αντιμετωπίζουμε με 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική

"Δυστυχώς η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της χώρας μας και σήμερα δεν εξελίσσεται θετικά και το πρώτο το οποίο θέλουμε να εκφράσουμε είναι η συμπαράστασή μας σε όλους και όλες που δίνουν τη μάχη στα μέτωπα, την ανάγκη να επιτύχουμε την πυρόσβεση και την κατάσβεση το συντομότερο δυνατό, χωρίς να έχουμε θύματα, χωρίς να έχουμε ζημίες, χωρίς να έχουμε τραυματισμούς, χωρίς να υπάρχουν πληγές στην περιουσία των πολιτών και των επιχειρήσεων και στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

Ήδη μέχρι σήμερα έχουμε ένα αποτύπωμα καμένων εκτάσεων που υπερβαίνει πάνω από 3 φορές τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας 15ετιας. Η 6ημερη πυρκαγιά στον Έβρο εξελίσσεται και σήμερα χωρίς οριοθέτηση σε μια περίμετρο 200 χιλιομέτρων, έχει δημιουργήσει καταστροφές σε πολλούς οικισμούς, απείλησε και οδήγησε σε εκκένωση το νοσοκομείο, έχει ήδη αφήσει αρνητικό αποτύπωμα με την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών και έχει καταστρέψει ήδη το μοναδικό και πολύτιμο οικοσύστημα της Δαδιάς– Λευκίμης–Σουφλίου.

Δόθηκαν μάχες με αυταπάρνηση αλλά, η συνέχεια και το αποτύπωμα της πυρκαγιάς αποδεικνύουν ότι δεν είχαμε επάρκεια ως ελληνική πολιτεία και ετοιμότητα και έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου.

Το πρώτο μας μέλημα είναι να ενημερωθούμε και να συμβάλλουμε για την ταχύτερη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την οργάνωση της πολιτικής προστασίας. Από εκεί και μετά οφείλω να δηλώσω ότι υπάρχει σοβαρότατη ανησυχία γιατί, είναι πολύ μεγάλη η αναντιστοιχία μεταξύ της κρισιμότητας της κατάστασης και των διαθέσιμων μέσων και της προετοιμασίας της πολιτείας.

Πράγματι έχουμε πολύ δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, είναι πρωτοφανή και τα κλιματικά δεδομένα, όμως αυτό δεν αντιστοιχεί στην έλλειψη στελεχών στην πυροσβεστική, στην έλλειψη οργανογράμματος στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, στο ότι ο νόμος πολιτικής προστασίας του 2020 είναι ανενεργός. Δεν μπορεί δηλαδή έναν από τους δυσκολότερους καύσωνες να τους αντιμετωπίζουμε με 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική.

Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να έχουμε στελεχωμένες δασικές υπηρεσίες με στελέχη και προσωπικό και με ένα εκτεταμένο επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα έργων πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Και είναι απαράδεκτο ότι έχουμε ως χώρα μόνο 0,5% απορρόφηση πόρων του Ταμείου ανάκαμψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας! Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη εκ των υστέρων για μια κυβέρνηση ήδη 4 χρόνων.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι ο Έβρος θα είναι πυλώνας ασφάλειας της χώρας αλλά οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφαλείς με 6 ημέρες πυρκαγιές και με το νοσοκομείο τους σε εκκένωση. Χρειαζόμαστε μία σοβαρή, αξιόπιστη, ισχυρή και έξυπνη πολιτεία.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα ενημερωθούμε, θα επισκεφθούμε την πυροσβεστική, βρισκόμαστε ήδη στο συντονιστικό κέντρο, θα συναντήσουμε την αυτοδιοίκηση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, θα επισκεφθούμε το νοσοκομείο, τις περιοχές που έχουν πληγεί, το δάσος της Δαδιάς, τις δημοτικές αρχές και τη μονάδα της προστατευόμενης περιοχής. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στη Ροδόπη σε δύο δήμους όπου έχουμε σοβαρά προβλήματα από πυρκαγιές. Σε όλες αυτές τις περιοχές, μετά την ταχεία πυρόσβεση, υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας και του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.

Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο., Σωκράτη Φάμελλο, συμμετέχουν και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, οι βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Φερχάτ Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Κυριακή Μάλαμα, οι πρώην βουλευτές Νατάσα Γκαρά και Μενέλαος Μαλτέζος, καθώς και στελέχη των Ν.Ε. του κόμματος" ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Φάμελλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλόννησος: Εντυπωσιακός γάμος στο βυθό της θάλασσας (εικόνες)

Ρόδος - βιασμός: Χειροπέδες σε 46χρονο μετά από καταγγελία 17χρονης

Φωτιές - ΜΕΤΕΟ: Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καήκαν σε λίγες ημέρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ