Κοινωνία

31 Αυγούστου 2023 12:49

Οικονόμου για ταυτότητες: Όχι σε “παιχνίδια” με τις θρησκευτικές ευαισθησίες

Διάβασέ μου το...

Μέχρι πότε θα ισχύουν οι παλιές τύπου ταυτότητες, ακόμη κι εκείνες που εκδίδονται σήμερα. Τι είπε ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τις αντιδράσεις.

Οικονόμου για ταυτότητες: Όχι σε “παιχνίδια” με τις θρησκευτικές ευαισθησίες
-

Ο υπουργός Προστασίας Πολίτη Γιάννης Οικονόμουμιλώντας μεταξύ άλλων για το θέμα των ταυτοτήτων. «Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλιές».

Ο Υπουργός διευκρίνισε στον ΣΚΑΙ ότι οι νέες ταυτότητες είναι μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις. Σχολίασε μάλιστα ότι οι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961. Ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες θα είναι ανεπίδεκτες πλαστογράφησης και ότι θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες αποθηκευμένες στο τσιπΑνέλυσε ότι θα περιέχουν στο τσιπ πληροφορίες όπως φύλο, όνομα, επώνυμο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά και δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.


Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov σε 370 σημεία σε όλη την επικράτειαΟ πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ.
Ουρές - Νέες ταυτότητες

O κ. Οικονόμου τόνισε ακόμη ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δυο χρόνια τον Αύγουστο του 2026, καμία παλιά ταυτότητα δεν θα ισχύει, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες, καλώντας την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».«Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ενδεικτικά.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων όμως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Τήνος - Πνιγμός από σταφύλι: “Ήρθαν ιδιώτες γιατροί στο Κέντρο Υγείας για να βοηθήσουν, αλλά....” (βίντεο)

“Blue Moon”: Η δεύτερη υπερπανσέληνος του Αυγούστου εντυπωσιάζει (εικόνες)

Μήνυσε τον σύζυγο της για βίντεο σε τρυφερές στιγμές με τον εραστή της!