Πολιτική

18 Σεπτεμβρίου 2023 10:40 Τελευταία ενημέρωση : 18 Σεπτεμβρίου 2023 20:33

Έλληνες νεκροί στην Λιβύη - Μητσοτάκης: θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει ο Πρωθυπουργός για το πολύνεκρο δυστύχημα στην Λιβύη. Τι αναφέρει η ΠτΔ, τι επισημαίνουν τα κομματα της αντιπολίτευσης.

Έλληνες νεκροί στην Λιβύη - Μητσοτάκης: θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές
-

Την οδύνη του για το τροχαίο δυστύχημα με 5 Έλληνες νεκρούς στην Λιβύη εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε «Είναι βαθύτατη η θλίψη μου για τον αδόκητο θάνατο τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών σε δυστύχημα, ενώ βρίσκονταν στη Λιβύη, μετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειές τους και εύχομαι οι τραυματίες σύντομα να αναρρώσουν».

Σε ανάρτησή του στα social media, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι τα μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λιβύη εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης και ότι ειναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές πυο χάθηκαν σώζοντας ζωές.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως όλη η χώρα πενθεί, ενώ τόνισε πως η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα. Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωση του «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους. Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες». 

Συμπληρώνει ότι «αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς. Επιπλέον αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ».

Λιβύη - τροχαίο - Έλληνες στρατιωτικοί

Λιβύη - Ανθρωπιστική αποστολή - ΥΕΘΑ

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει ότι «Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση  για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των μελών της ελληνικής αποστολής που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες του συμβάντος, καθώς και για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη μετακίνηση της αποστολής σε μια περιοχή που βρίσκεται εδώ και πάνω από 12 χρόνια στο “μάτι του κυκλώνα” των ΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων και των εμφυλίων», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των πεσόντων Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους ενώ προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Σήμερα είναι μία ημέρα πένθους για τις Ένοπλες δυνάμεις και ολόκληρο το έθνος. Από αύριο, θα αναζητήσουμε τους ηθικούς αυτουργούς της τραγωδίας, αλλά και της παραπληροφόρησης που προηγήθηκε από τους «αρμόδιους». Ψευδείς πληροφορίες και ισχυρισμοί είναι αδιανόητο να μεταδίδονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η κήρυξη εθνικού πένθους είναι η ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης και της πολιτείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση από την Ελληνική Λύση.


Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης - Αχτσιόγλου “φουλάρουν μηχανές” για τον β' γύρο (εικόνες)

Ερντογάν - Μασκ: η Tesla, το εργοστάσιο και το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας (εικόνες)

Στίβος - Tσεγκάι: Παγκόσμιο ρεκόρ στα 5000μ. (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ