Κοινωνία

26 Σεπτεμβρίου 2023 09:35 Τελευταία ενημέρωση : 26 Σεπτεμβρίου 2023 15:39

Κακοκαιρία “Elias”: Εκκένωση χωριών στην Θεσσαλία - “Σαρώνεται” η μισή Ελλάδα (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ποια χωριά εκκενώθηκαν. Έκτακτα μέτρα για τον πολύπαθο Παλαμά. Δείτε live την πορεία της κακοκιαρίας.

Κακοκαιρία “Elias”: Εκκένωση χωριών στην Θεσσαλία - “Σαρώνεται” η μισή Ελλάδα (εικόνες)
-

Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Φθιώτιδα και Θεσσαλία σαρώνει τις τελευταίες ώρες η κακοκαιρία «Elias», η οποία συνεχίζεται με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή. Η αρχή έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα στις περιοχές Ιωαννίνων και Καστοριάς όπου σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση. Επίκεντρο της κακοκαιρίας ήταν τα Γιάννενα, το Χιονάτο Καστοριάς και το Πωγώνι Ιωαννίνων.

Γενικότερα προβλήματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ηπείρου δημιούργησαν η κακοκαιρία με έντονη βροχόπτωση και χαλάζι, που σημειώθηκαν τη νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη. Φερτά υλικά, καταπτώσεις βράχων και μικροκατολισθήσεις σημειώνονται στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας, του Ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Τζουμέρκων, από την κακοκαιρία. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, από τα ξημερώματα 15 μηχανήματα της υπηρεσίας εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των δρόμων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρή βροχόπτωση αναμένεται να πλήξει το μεσημέρι της Τρίτης περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας και η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή.

Χαλάζι - Ξυλόκαστρο - κακοκαιρία Elias

Έντονα ήταν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τη νύχτα στην Αχαΐα από το δυνατό χαλάζι. Στα χωριά Μαζέικα, Τρεχλό, Λάπατα, Ορθολίθι, Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία καταγράφηκαν ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα αλλά και αγροτικές καλλιέργειες. Στο Αίγιο έγινε κατολίσθηση επί της Εθνικής Οδού (ύψος Αιγιαλείας) με αποτέλεσμα οι οδηγοί να κόψουν ταχύτητα και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση χιλιομέτρων.

Τμήμα της Ολυμπίας Οδού από τα διόδια Ελαιώνα μέχρι και τον Κόμβο Καλαβρύτων έκλεισε προσωρινά, μέχρις ότου υποχωρήσει το φαινόμενο. Μετά τα μεσάνυχτα ο δρόμος ξανάνοιξε, με ανακοίνωση όμως της Ολυμπίας Οδού, παρακαλούνται οι οδηγοί στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών, να διέρχονται με προσοχή, με χαμηλές ταχύτητες και να συμμορφώνονται με την οδική σήμανση.

Τα φαινόμενα δεν άφησαν ανεπηρέαστη και τη Φθιώτιδα, καθώς λόγω της έντονης κακοκαιρίας έκλεισαν οι δρόμοι που ενώνουν τη Λαμία τόσο με τη Στυλίδα όσο και με το Καρπενήσι. Ο δεύτερος έκλεισε λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης, στο κομμάτι που είχε καεί τον περασμένο Αύγουστο. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω Σπερχειάδας και Παλαιοβράχας.

Την παρουσία της έκανε αισθητή η κακοκαιρία και στην Κορινθία. Στο Ξυλόκαστρο το χαλάζι ήταν ασταμάτητο, φούσκωσε τοπικός χείμαρρος, εστάλη από νωρίς στους κατοίκους μήνυμα από το 112 να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις, ενώ ελήφθη και απόφαση από τις τοπικές Αρχές να μείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες της περιοχής δηλαδή νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου.

Στο Κιάτο έπιασαν φωτιά σπίτια σε οικισμό, εξαιτίας κεραυνού που έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο.

Την ίδια στιγμή, στην Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα κάτοικοι και αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετρώντας ακόμα πληγές από τον Daniel. Βλοχός και Μεταμόρφωση Καρδίτσας εκκενώθηκαν προληπτικά. Καρδίτσα Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας διακοπής ρεύματος και μέσα σε λίγες ώρες οι δρόμοι των Τρικάλων πλημμύρισαν και πάλι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμος Παλαμά Καρδίτσας, το τοπικό συντονιστικό όργανο συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημμύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα. Όπως σημειώνει πάντως στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παλαμά όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες είναι σε περίπτωση πλημμύρας.

Στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων μεταφέρεται τώρα η αγωνία των Αρχών καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων, ενώ οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού λόγω κατολισθήσεων. Αντίθετα στα πεδινά του νομού η στάθμη των νερών των ποταμών είναι σε φυσιολογικά όρια και προς στιγμήν δεν έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, εκτός από κάποιουςπλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια.

Γενικότερα στον ορεινό όγκο των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας η κακοκαιρία προκάλεσε καταπτώσεις βράχων, ενώ προληπτικά έχουν κλείσει επαρχιακοί δρόμοι. Τα μηχανήματα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τυχόν θα δημιουργήσει η κακοκαιρία το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και των βροχοπτώσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητας της ΠΕ Τρικάλων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 4ο χλμ της επαρχιακής οδού Πύλης-Μεσοχώρας έως το 55ο χλμ αυτής (όρια νομού Τρικάλων με νομό Άρτας) και στην υπόγεια διάβαση Σαραγίων. Επιπλέον, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα εξής σημεία:

  • Επαρχιακό οδικό δίκτυο, Δημοτικές Ενότητες Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Κλεινοβού Δήμου Μετεώρων και
  • Επαρχιακή οδός Κεραμιδίου-Λάρισας.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή βρέθηκε την Τρίτη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και πραγματοποίησε σύσκεψη με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ζιάκα και τους συνεργάτες της μετά και τη δεύτερη παράταση στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων έπειτα από την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για νέα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την απόφαση των Δήμων να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου, ύστερα από την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οπως ανακοινώθηκς, από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης εξαιρούνται τα σχολεία των Δήμων/Περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών ενώ η αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στη Θεσσαλία είναι συνεχής και ανανεώνεται διαρκώς.

Θεσσαλία - κακοκαιρία Elias

Καρδίτσα - κακοκαιρία Elias

Καρδίτσα - κακοκαιρία Elias

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023 αναφέρει:

«Την Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)».

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής που εκδόθηκε την Τρίτη σημειώνει ότι οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα του Σώματος μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας ως και Τρίτη 7 το πρωί, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 48 κλήσεις, ενώ ενέργειες έγιναν σε 15 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε ένα άτομο σε ασφαλές σημείο.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

Ειδήσεις σήμερα

Κέρκυρα - Λεπτοσπείρωση: Δεύτερος θάνατος στο ίδιο χωριό

Τροχαίο στην Λιβύη - Τραυματίας: πίστευα ότι βλέπω εφιάλτη... (εικόνες)

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Σοκ με Μάγκνουσον, σάλος για το πανό (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ