Κόσμος

29 Σεπτεμβρίου 2023 10:01 Τελευταία ενημέρωση : 29 Σεπτεμβρίου 2023 15:30

Τύπος - Τουρκία: “Ναι” στην Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την αλλαγή της στάσης της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ και την έγκριση της προμήθειας στην Ελλάδα F-35 από τις ΗΠΑ.

Τύπος - Τουρκία: “Ναι” στην Σουηδία για το ΝΑΤΟ
-

Η Τουρκία επικυρώνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στον Αμερικανό γερουσιαστή Μπεν Κάρντιν ότι η υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ θα επικυρωθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο και μάλιστα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

 Εν τω μεταξύ, ο ανταποκριτής του Haberturk στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι «Πηγές του Κογκρέσου αναφέρουν ότι εντός 3-4 εβδομάδων θα εγκριθεί η πώληση F-35 στην Ελλάδα».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «Οι πληροφορίες λένε ότι το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα επιλυθεί.Αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί στη Βουλή, στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο και θα εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό έχει κλειδώσει».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής, «ο νέος Πρόεδρος της επιτροπής Μπεν Κάρντιν μπορεί να μην είναι τόσο “γεράκι” όσο ο Μενέντεζ, αλλά θεωρεί ότι είναι σημαντικό το θέμα της Σουηδίας. Υπάρχουν κάποια ζητήματα αλλά τουλάχιστον θα είναι σε διάλογο με την Τουρκία, κάτι που δεν το έκανε ο Μενέντεζ». 

«Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι έτοιμο να δώσει F-35 στην Ελλάδα. Ωστόσο, τουλάχιστον η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε έναν υπολογισμό λέγοντας: «Ας δώσουμε το F-16 στην Τουρκία, θα ανακοινώσουμε το F-35 στην Ελλάδα, θα κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα», αλλά όσο περνούσε ο καιρός, φαίνεται ότι η Ελλάδα θα πάρει έγκριση για  F-35 από το Κογκρέσο. Φαίνεται ότι θα περάσει χωρίς αντίρρηση. Άρα, κατά τη γνώμη μου, τόσο από τις δηλώσεις ορισμένων μελών του Κογκρέσου όσο και αυτό που μας είπαν οι Έλληνες συνάδελφοι μας η πώληση των F-35 θα εγκριθεί εντός 3-4 εβδομάδων, ό,τι και να γίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανταπόκριση του απο τις ΗΠΑ για το Haberturk 


Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης δεν θα εκτελεστεί γιατί “δεν μπορεί να κατανοήσει” την ποινή του

Βρετανικό Μουσείο: Σκάνδαλο με αγορά αγαλματίδιου

Εύβοια - Πτώση ελικοπτέρου: δεύτερη ημέρα ερευνών για τον πιλότο


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ