Οικονομία

04 Οκτωβρίου 2023 16:32 Τελευταία ενημέρωση : 04 Οκτωβρίου 2023 20:25

Ελεγκτικό Συνέδριο για συντάξεις δικαστών: Επαναφορά στα επίπεδα προ του 2012

Διάβασέ μου το...

Τι αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις των Δικαστών. Ποια ειναι η πρώτη αντίδραση του οικονομικού επιτελείου.

Ελεγκτικό Συνέδριο για συντάξεις δικαστών: Επαναφορά στα επίπεδα προ του 2012
-

Στα προ του 2012 επίπεδα επανέρχονται οι συντάξεις των δικαστών με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κατά πλειοψηφία (28-3) οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν (1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση-Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Ακόμη, το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι συντάξεις των απόμαχων δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα άνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, σύμφωνα με το euro2day.gr, οπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικειο.

Σε άλλο σημείο, η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».

Η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης

Πηγές του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών, σχολίαζαν ότι είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης. Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης. 

Σημείωναν ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. 

Σε τουαλέτα γέννησε 13χρονη που δεν ήξερε πως είναι έγκυος

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων - ΕΕΣ: Σεμινάριο πρώτων βοηθών για σκύλους

Προαστιακός: Τροποποιήσεις, διακοπές και καθυστερήσεις στα δρομολόγια λόγω βλάβης


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ