Τεχνολογία - Επιστήμη

07 Οκτωβρίου 2023 07:02

Ισπανία: Δοκιμαστική εκτόξευση επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου Miura-1 (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Βίντεο από το κέντρο ελέγχου της αποστολής δείχνει τον ενθουσιασμό που επικράτησε καθώς ο πύραυλος υψωνόταν στον νυχτερινό ουρανό της Ουέλβα.

Ισπανία: Δοκιμαστική εκτόξευση επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου Miura-1 (βίντεο)
-

Η ισπανική αεροδιαστημική εταιρία PLD Space εκτόξευσε σήμερα τον επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλό της Miura-1 από βάση της Ουέλβα στη νοτιοδυτική Ισπανία, δίνοντας νέα πνοή στις ευρωπαϊκές διαστημικές φιλοδοξίες.

Η δοκιμαστική εκτόξευση στέφθηκε με επιτυχία ύστερα από δύο προηγούμενες απόπειρες που ματαιώθηκαν στο παρά πέντε. Ο πύραυλος Miura-1 (σ.σ. πήρε το όνομα της διάσημης ράτσας ταύρων Μιούρα) έχει το ύψος ενός τριώροφου κτιρίου και μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 100 κιλών.

Βίντεο από το κέντρο ελέγχου της αποστολής δείχνει τον ενθουσιασμό που επικράτησε καθώς ο πύραυλος υψωνόταν στον νυχτερινό ουρανό της Ουέλβα, με τους υπευθύνους να ζητωκραυγάζουν και να αλληλοσυγχαίρονται.

Τον περασμένο Μάιο, η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου Miura-1 ματαιώθηκε λόγω ισχυρών ανέμων. Μια δεύτερη απόπειρα, τον Ιούνιο, απέτυχε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.

Η σημερινή δοκιμαστική εκτόξευση ήταν η πρώτη από τις δύο προγραμματισμένες υποτροχιακές αποστολές. Αναλυτές επισημαίνουν πως το μεγάλο στοίχημα για την PLD Space είναι η ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου πυραύλου, του Miura-5, που σχεδιάζεται για να μεταφέρει δορυφόρους. Η παρθενική αποστολή του Miura-5 αναμένεται το 2025.

Ειδήσεις σήμερα:

Καναδάς: Συνετρίβη αεροσκάφος κοντά σε ξενοδοχείο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

Γεραπετρίτης για Μπελέρη: Η συνεχιζόμενη απόρριψη του αιτήματός του συνιστά προφανή απόκλιση από την ευρωπαϊκή δικαιοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ