Πολιτισμός

21 Οκτωβρίου 2023 21:46

Βυζαντινό Φρούριο: Το στολίδι της Καβάλας! (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Δείτε ένα μοναδικό βίντεο με εναέρια πλάνα από το φρούριο που στολίζει, αγκαλιάζει και κοσμεί την πανέμορφη αυτή πόλη της Μακεδονίας.

Βυζαντινό Φρούριο: Το στολίδι της Καβάλας! (βίντεο)
-

Ποιος από εμάς δεν έχει επιθυμήσει μια μικρή ή μεγάλη απόδραση στην Καβάλα; Την πανέμορφη αυτή πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας η οποία από την πρωτη στιγμή μαγεύει τον επισκέπτη και τον μυεί στο ατμοσφαιρικό της κλίμα, το φυσικό της κάλλος και την ιδιαίτερη, επιβλητική άρχιτεκτονική της. Και βέβαια σύμβολο, φόντο και πρώτος φιλόξενος οικοδεσπότης που μας υποδέχεται στην Καβάλα, δεν είναι άλλος από το εμβληματικό της Βυζαντινό Φρούριο.

Το Φρούριο Καβάλας είναι κτισμένο στην κορυφή της Χερσονήσου της Παναγίας, στην τοποθεσία «Ακρόπολις». Κτίστηκε το 1425 στα ερείπια της βυζαντινής ακρόπολης της Χριστούπολης, η οποία είχε καταστραφεί το 1391. Ένα εντυπωσιακό φρούριο που μαζί με τις Καμάρες, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Καβάλας. Το φρούριο Καβάλας είναι ένας οχυρωμένος περίβολος, που ακολουθεί τη διαμόρφωση και την κλίση του εδάφους και χωρίζεται σε δύο μέρη από ένα εγκάρσιο τείχος. Τα τείχη ενισχύονται από δύο τετράγωνους πύργους, έναν πολυγωνικό στη μέση περίπου της ανατολικής κορτίνας, και έναν προμαχώνα στη νοτιοανατολική γωνία. Προορισμός του οχυρού ήταν ο έλεγχος του περάσματος της Εγνατίας οδού. Το φρούριο διαθέτει φυσική οχύρωση και οι πολιορκίες διεξάγονταν με όπλα «ψυχρού ατσαλιού» και όχι με πυροβόλα καταστρεπτικής δύναμης. Στα τείχη του εξωτερικού περιβόλου ξεχωρίζουν δύο τετράγωνοι πύργοι κι ένας πολυγωνικός. Το φρούριο διαθέτει έναν κυκλικό πύργο, που αποτελούσε τον ύστατο χώρο άμυνας και αποθήκη πυρομαχικών και προμηθειών, και που αργότερα μετατράπηκε σε φυλακή, ένα φυλάκιο, που ήταν κατάλληλος χώρος καταλυμάτων και μία δεξαμενή υδάτων.

Φρούριο Καβάλας

Στο παρακάτω βίντεο του καναλιού “Point Of View GR” στην πλατφόρμα Youtube, ενός καναλιού το οποίο δημιούργησε και διαχειρίζεται ο καβαλιώτης Θεόφιλος Μπάμπουλης, μπορούμε να θαυμάσουμε πανέμορφα εναέρια πλάνα από αυτό το εξαιρετικού κάλλους και επιβλητικότητας μνημείο:

Ειδήσεις σήμερα:

Αστυνομικοί βρήκαν εκρηκτικό μηχανισμό σε τυχαίο έλεγχο!

Τσαντάκιας συνελήφθη μετά από 11 χρόνια!

Σιροπιαστό κέικ σοκολάτας από τον Νικόλα Καρβέλα (βίντεο)