Πολιτική

24 Οκτωβρίου 2023 16:49 Τελευταία ενημέρωση : 24 Οκτωβρίου 2023 21:08

ΣΥΡΙΖΑ - Κασσελάκης: στα άκρα ο εμφύλιος μετά τις “διαγραφές” (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Για “ανέφικτη ενότητα” κάνουν λόγο ιστορικά στελέχη που άνοιξαν “πυρ ομαδόν” κατά του νέου Προέδρου για τις πρακτικές του. Τι απαντούν πηγές της Κουμουνδούρου.

ΣΥΡΙΖΑ - Κασσελάκης: στα άκρα ο εμφύλιος μετά τις “διαγραφές” (βίντεο)
-

Στα άκρα οδηγείται η εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραπομπή για διαγραφή τριών επιφανών στελεχών, του Πάνου Σκουρλέτη, του Δημήτρη Βίτσα και του Νίκου Φίλη, λίγες ημέρες μετά την ανάλογη διαδικασία κατά του Στέφανου Τζουμάκα.

Δεν έχει τέλος η κόντρα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα για την κυριαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου περνά στην αντεπίθεση ξανά και απαντά στα νέα πυρά που εξαπέλυσαν Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη περί διαγραφής τους.


Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαιναν ότι «Διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος νέου προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος. Ας γίνει αντιληπτό απ’ όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες».

Με ένα σερί επιβολής της εσωκομματικής του ισχύος ο νέος πρόεδρος μετά το κείμενο βόμβα της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ, που προαναγγέλλει στην ουσία διάσπαση, προκάλεσε σεισμό στο εσωτερικό του κόμματος με την ανάρτησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται παραπέμποντας στην επιτροπή δεοντολογίας τα τρία κορυφαία στελέχη επικαλούμενος δηλώσεις τους με τις οποίες όπως αναφέρει αντιπολιτεύονται το ίδιο τους το κόμμα.

Όπως έγραψε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης, «Κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση - αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Πάνος Σκουρλέτης - Καλημέρα Ελλάδα

Οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης που ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για τα περί διαγραφής τους απασφάλισαν κάνοντας, λόγο για αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες και γελοιοποίησή του.

«Εγώ λέω ότι με αυτά που γίνονται σίγουρα έχουμε εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι στις επιθεωρήσεις της σεζόν. Φοβάμαι την απαξίωση και τη γελοιοποίηση του χώρου και αυτό είναι που πονάει σήμερα τις δεκάδες χιλιάδες Αριστερούς, ένας αρρωστημένος, εκτός τόπου αρχηγισμός, γιατί περί αυτού πρόκειται», είπε ο  Πάνος Σκουρλέτης μεταξύ πολλών άλλων, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Καλημέρα Ελλάδα - Νίκος Φίλης

Ο Νίκος Φίλης από την πλευρά του, μιλώντας στον Real FM, υπογράμμισε «Πώς βρέθηκε αυτός, με αυτές τις απόψεις, με αυτήν την προϊστορία; Κοιτάω το περιβάλλον του. Δεν είναι μόνο πρόσωπα τα οποία έχουν στο παρελθόν δημιουργήσει προβλήματα στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ με τις γνωστές συμπεριφορές και αναφέρομαι στον κ. Πολάκη αλλά και άλλα πρόσωπα τα οποία έχουν δεσμούς με εξωπολιτικούς παράγοντες».

Το τι μέλλει γενέσθαι πάντως για τα στελέχη που έχουν πάρει το δρόμο της διαγραφής αναμένεται να αποφασίσει στο εξής η Επιτροπή Δεοντολογίας, που δεν δεσμεύεται να υιοθετήσει την πρόταση Κασσελάκη. Αρχικά θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η Πολιτική Γραμματεία για την παραπομπή τους στην Επιτροπή και εκεί να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

Όπως τονίζει ο Αντώνης Κοτσακάς, Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, «Το επόμενο βήμα είναι να οριστεί σχετικά σύντομα τριμελές γραφείο που ορίζεται από τον πρόεδρο της επιτροπής και να επιληφθεί της υπόθεσης. Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη».

Δελτίο Ειδήσεω - Τσακαλώτος

Με νέες βολές κατά Κασσελάκη απαντά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως αγωνιά για την ενότητα στο κόμμα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως. Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν».

Ο Παύλος Πολάκης πάντως που ανήκει στο στενό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη με μία ανάρτησή του δείχνει να πανηγυρίζει με την απόφαση διαγραφής των τριών συντρόφων του., γράφοντας «Προχωράμε πρόεδρε. Και θα αντέξουμε και θα (ξανά) νικήσουμε!».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε, μεταξύ άλλων για τον Παύλο Πολάκη ό,τι «Δικαιούται να έχει τη γνώμη ότι πρέπει να μας διαγράψουν όλους, να μείνει μόνος του ή  με κάποιους όλους και θεωρεί ότι αυτό θα πάει το ΣΥΡΙΖΑ μπροστά. Εγώ λέω ότι θα τον πάει πίσω ας πούμε. Δεν μπορώ να καταλάβω συγχρόνως, πώς να το πω, και αυτό το μένος. Δηλαδή, “διαγράψτε τους”».

Ξεκάθαρη στήριξη στην απόφαση Κασσελάκη δίνει και η Δώρα Αυγέρη, που αναφέρει ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε υπέρμετρη ανοχή στην εσωκομματική αντιπολίτευση, λέγοντας στην ΕΡΤ πως «Δεν μπορείς από τη μια στιγμή να αποκαλείς το κόμμα και γι’ αυτό η διαδικασία είναι αυτή θέτουν εαυτούς εκτός κόμματος δεν μπορείς να λες τη μια στιγμή ότι το κόμμα σου, το κόμμα στο οποίο ανήκεις είναι διεφθαρμένο, ότι είναι εγκάθετο, δεν μπορείς να αποκαλείς το κόμμα σου συγνώμη τσόντα, τότε πως παραμένεις στο κόμμα».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο του Economist, την Παρασκευή.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπακς - Αντετοκούνμπο: Νέο συμβόλαιο με “χρυσές αποδοχές” (εικόνες)

Αγιοφάραγγο: νεκρός ορειβάτης που έπεσε στο κενό

Αυστρία - Διαβήτης: “μαϊμού” φάρμακα οδήγησαν ασθενείς στο νοσοκομείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ