Καιρός

16 Δεκεμβρίου 2023 06:09

Κακοκαιρία - Σάββατο: κρύο, χιόνια, καταιγίδες και βοριάδες

Διάβασέ μου το...

Χιονοπτώσεις και στην Αττική προβλέπει η ΕΜΥ. Που θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα. Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, για το Σάββατο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές. Στην ανατολική χώρα και κυρίως στις Σποράδες, στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στο βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στη Χαλκιδική τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά ως και το απόγευμα. Μετά το απόγευμα τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν και σε αυτές τις περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στα ημιορεινά της κεντρικής και της βόρειας χώρας, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, στα δυτικά 6 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά και τα νότια 7 με 8 μποφόρ και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Συγκεκριμένα, στα βόρεια η θερμοκρασία θα κυμανθεί από το μηδέν έως τους 08 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 05 έως 15 και στη νησιωτική χώρα από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες, που πρόσκαιρα τα ξημερώματα θα είναι έντονες. Χιονοπτώσεις στη Πάρνηθα και στη Πεντέλη.  Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι 6 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά. Βελτίωση αναμένεται από αργά το βράδυ. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, 6 με 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα θαλάσσια- παραθαλάσσια τμήματα. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200μ). Ύφεση των φαινομένων το βράδυ. Θα πνέουν άνεμοι  από βόρειες διευθύνσεις, 6 με 8 μποφόρ και κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές τοπικά 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από το μηδέν έως τους 08 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-4 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες που τις πρώτες ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε ανατολικούς με την ίδια ένταση. Το θερμόμετρο θα δείξει από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 5-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην Εύβοια και ύφεση των φαινομένων το απόγευμα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, 5 με 7 μποφόρ και στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους, 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Στα Δωδεκάνησα αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και στα βόρεια βορειοανατολικοί, 7-9 μποφόρ. Το βράδυ και στα νότια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου).

Ο καιρός την Κυριακή

Στην ανατολική και νότια χώρα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένες καταιγίδων στα νότια τις πρωινές ώρες. Λίγες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο νότιο Ιόνιο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες με βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί-βορειοανατολικοί, 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ,  με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και στα βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ισχυρός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Συγκεκριμένα, στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί από (μείον) -05 έως 07 με 09, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από (μείον) -03 έως 12 με 14, στο βόρειο Αιγαίο από 02 έως 09 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα από 09 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Hellenic Train: Ξανάρχισαν τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Σημεία για rapid test δωρεάν το Σάββατο

Μάθιου Πέρι: Ανατροπή στην αιτία θανάτου




ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ