Τεχνολογία - Επιστήμη

16 Ιανουαρίου 2024 19:03

Ισλανδία: Λάβα “καταπίνει” ένα ολόκληρο χωριό (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

"Kόβουν την ανάσα" τα εναέρια πλάνα από τη λάβα.

Ισλανδία: Λάβα “καταπίνει” ένα ολόκληρο χωριό (βίντεο)
-

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από εναέρια λήψη που δείχνουν τη λάβα του ηφαιστείου στην Ισλανδία να «καταπίνει» τα σπίτια του χωριού Γκρίνταβικ.

Το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (14/1), γεμίζοντας με λάβα το γραφικό ψαροχώρι.

Η έκρηξη είναι η πέμπτη που σημειώθηκε στη νοτιοδυτική Ισλανδία τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά είναι «κάπως μεγαλύτερη» από τα προηγούμενα γεγονότα, σύμφωνα με γεωφυσικό. Ο καθηγητής Μάγκνους Τούμι Γκούντμουντσον δήλωσε στο Sky News ότι οι πρώτες στη σειρά εκρήξεων ήταν «βρίσκονταν μακριά από δρόμους και υποδομές».

Ο καθηγητής αν και τόνισε ότι η χώρα έχει συνηθίσει να βλέπει ηφαιστειακή δραστηριότητα, πρόθεσε ότι άμυνες που κατασκευάστηκαν βιαστικά κοντά στο Γκρίνταβικ τον Δεκέμβριο δεν θα είναι «αρκετά μεγάλες» αν η έκρηξη συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι «μεγάλη».

Η έκρηξη αποδεικνύεται «το χειρότερο σενάριο» σημειώνουν οι Αρχές. Το ευχάριστο είναι ότι όλος ο πληθυσμός της πόλης έχει απομακρυνθεί και δεν κινδυνεύει. Ο κύριος δρόμος προς την πόλη έχει αποκοπεί από τη ροή της λάβας.

Ο ηφαιστειολόγος Ρόμπιν Αντριους δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη έκρηξη αποτελεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη και επιβλαβή κατάσταση» τώρα που η λάβα έχει φτάσει στην πόλη. Μιλώντας στο BBC, επισήμανε ότι η εκροή λάβας από τις δύο τρέχουσες ρωγμές δεν δείχνει «κανένα σημάδι επιβράδυνσης».

Ειδήσεις σήμερα:

Ομόφυλα ζευγάρια - Μαρινάκης: Δεν αντιδικώ με τον Σαμαρά, απλά είπα την αλήθεια (βίντεο)

Άνω Βούλα: Αυτοκίνητο έπεσε σε βενζινάδικο (βίντεο)

“Qatargate”: Η Καϊλή καταγγέλλει διασυνδέσεις δικαστών με μασονία και συγκρούσεις συμφερόντων