Πολιτική

30 Ιανουαρίου 2024 07:14 Τελευταία ενημέρωση : 30 Ιανουαρίου 2024 17:54

Αύξηση κατώτατου μισθού: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

Διάβασέ μου το...

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα από την κατάθεση της τροπολογίας μέχρι και την εφαρμογή της ρύθμισης.

Αύξηση κατώτατου μισθού: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή
-

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2024, στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Κύρωση της από 11/12/2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας" (Α' 203)-Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού», το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για τη διεξαγωγή της διαδικασίας, οι προθεσμίες καθορίζονται ως εξής:

α) Η αποστολή της έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί έως τις 5 Φεβρουαρίου 2024.

β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβουν χώρα το αργότερο έως τις 19 Φεβρουαρίου 2024.

γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 26 Φεβρουαρίου 2024.

δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προς σύνταξη του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 1η Μαρτίου 2024.

ε) Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου 2024.

στ) Η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου 2024.

Γαβρήλος: Φοβική και αναντίστοιχη των πραγματικών αναγκών η αύξηση του κατώτατου μισθού 

Σε σχόλιο του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «Η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, προφανώς και δεν μας βρίσκει αντίθετους. Επειδή όμως επιχειρείται τις τελευταίες ώρες, ξανά, μια επικοινωνιακή προσπάθεια της Κυβέρνησης ώστε να παρουσιαστεί φιλολαϊκή, οφείλουμε να σχολιάσουμε ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα γίνει από τον Απρίλιο του 2024 και είναι της τάξεως μόνο του 5%, ενσωματώνοντας τον πληθωρισμό και διαμορφώνοντας τον τελικό μισθό από τα 780 ευρώ, στα 810-820 ευρώ μικτά. Εντωμεταξύ κανείς δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του ότι πάνω από ένα χρόνο τώρα οι μισθοί εξανεμίζονται κάθε μήνα λόγω της ακρίβειας και της ασύδοτης αισχροκέρδειας που η Κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητη. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων αυτή τη στιγμή φτάνει έως και το 20%. Το 5% της αύξησης σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες που οι μισθωτοί βιώνουν από τις υπερτιμήσεις βασικών αγαθών, από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και από τα ενοίκια- φωτιά».

Ειδήσεις σήμερα:

Rapid test δωρεάν την Τρίτη σε 161 σημεία

Κακοκαιρία “Avgi” - Τρίτη: Παγωνιά με χιόνια και στα πεδινά

Ομόλογα: “Ζεσταίνονται” οι επενδυτές για το 10ετές