Κόσμος

01 Φεβρουαρίου 2024 16:55

Βρυξέλλες: Σε αναβρασμό οι αγρότες - Φωτιές και πετροπόλεμος έξω από το Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τα μπλόκα των αγροτών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα τρακτέρ έφτασαν και στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Γαλλική κυβέρνηση.

Βρυξέλλες: Σε αναβρασμό οι αγρότες - Φωτιές και πετροπόλεμος έξω από το Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)
-

Περισσότερα από 1.000 τρακτέρ πολιόρκησαν την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη.

Παρά τις «παραχωρήσεις» των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο θυμός των αγροτών στην δεν υποχωρεί, ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου οι αποκλεισμοί οδικών αξόνων πρόκειται να συνεχισθούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα

Tρακτέρ έφεραν πανό με συνθήματα όπως «Αν αγαπάτε τη γη, υποστηρίξτε αυτούς που τη διαχειρίζονται» και «Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχει φαγητό». Δυνάμεις καταστολής, πίσω από σιδερένια φράγματα ασφαλείας, φρουρούσαν τα κτήρια όπου συναντιούνται οι ηγέτες, λίγα τετράγωνα μακριά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έξω από το οποίο είχαν παραταχθεί τα τρακτέρ.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να γκρεμίσουν τα φράγματα, ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν χρησιμοποιώντας νερό και δακρυγόνα. Νωρίτερα, αγρότες επιτέθηκαν με αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άναψαν φωτιές κοντά στην Πλατεία Λουξεμβούργου, η οποία τυλίχθηκε σε σύννεφα μαύρου καπνού, ενώ ιστορικό άγαλμα που ανεγέρθηκε το 1872 «ξηλώθηκε» από τους διαδηλωτές.

Πλήθος αγροτικών ενώσεων είχαν καλέσει σε κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες.

Η κύρια συνομοσπονδία αγροτικών συνδικάτων της Ιταλίας, η Coldiretti, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να συμμετάσχει με περίπου χίλια μέλη της προκειμένου να καταγγείλει «την τρέλα που απειλεί τη γεωργία». Μείζονες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκλεισθεί από τρακτέρ. Αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Βρυξέλλες - Σύνοδος Κορυφής - Επεισόδια

Βρυξέλλες - Σύνοδος Κορυφής - Επεισόδια

Τρακτέρ - Βρυξέλλες - Αγρότες

Νέα μέτρα από τη Γαλλία

Καθώς αυξάνονται οι διαδηλώσεις του αγροτικού κόσμου στην Γαλλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε σήμερα νέα σειρά μέτρων - ανάμεσά τους και αναστολή του σχεδίου περιορισμού χρήσης των παρασιτοκτόνων - για την άμβλυνση της αγροτικής κρίσης,

Το γαλλικό κράτος θα αφιερώνει «από φέτος και μονίμως» 150 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για την ελάφρυνση του φορολογικού και κοινωνικού φορτίου των εκτροφέων, υποσχέθηκε ο γάλος πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η γαλλική κυβέρνηση θα εφαρμόσει αναστολή του σχεδίου που θέτει στόχους μείωσης της χρήσης εντομοκτόνων και συγκεντρώνει την οργή των παραγωγών των μεγάλων καλλιεργειών.

Το σχέδιο Ecophyto έχει θέσει ως στόχο την μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης των παρασιτοκτόνων μέχρι το 2030«Θα αναστείλουμε την εφαρμογή του σχεδίου για όσο επανεξετάζουμε ορισμένα θέματα και το απλοποιούμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενό στο πλευρό του γάλλου πρωθυπουργού.

Παράλληλα, το Παρίσι θέλει να εμποδίσει την εισαγωγή στην Γαλλία φρούτων και λαχανικών που έχουν καλλιεργηθεί με την χρήση του παρασιτοκτόνου thiaclopride, που είναι απαγορευμένο στην Ευρώπη. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ τάχθηκε επίσης υπέρ της θέσπισης «σαφούς νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον προσδιορισμό του συνθετικού κρέατος», προϊόντος που παρασκευάζεται από κύτταρα ιστών ζώων.

Τρακτέρ - Βρυξέλλες - Αγρότες

Το Νοέμβριο, η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή και την πώληση συνθετικού κρέατος. Ο γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε επίσης το θέμα του περιορισμού των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση να περιληφθεί στην διαπραγμάτευση. Η ΕΕ δεν έχει περιλάβει τα σιτηρά στον κατάλογο «ευαίσθητων» προϊόντων, για τα οποία μπορεί να ισχύσουν περιορισμοί στις εισαγωγές.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε επίσης την ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας που προστατεύει την αποζημίωση των αγροτών απέναντι στον άγριο πόλεμο των τιμών ανάμεσα στα σουπερμάρκετ από την μία πλευρά και τους διανομείς και προμηθευτές του αγροτοβιομηχανικού τομέα από την άλλη. «Θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι, κυρίαρχοι στην καλλιέργεια, κυρίαρχοι στη συγκομιδή, κυρίαρχοι στην διατροφή μας», είπε. Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «όλες οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ θα ελεγχθούν τις επόμενες ημέρες». «Θα διεξαχθούν περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι σε γαλλικής προέλευσης προϊόντα», είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Φοιτητές εισέβαλαν στην Πρυτανεία του ΑΠΘ (εικόνες)

Τροχαίο στην Πάτρα: Παραβιάζει στοπ και τινάζει δικυκλιστή στον αέρα (βίντεο)

Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά, smartwatcn και φορτιστές στα κελιά (εικόνες)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ