Οικονομία

03 Φεβρουαρίου 2024 12:40

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: “Βόμβα” με την παραίτηση της Ερκάν

Διάβασέ μου το...

Η ανάρτηση της Γκαγέ Ερκάν και η αναφορά που προκαλεί ερωτήματα.

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: “Βόμβα” με την παραίτηση της Ερκάν
-

Με ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Χ ανακοίνωσε την παραίτησή της η Γκαγέ Ερκάν από τη θέση της ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Νέος διοικητής διορίστηκε ο υποδιοικητής Φατίχ Καραχάν. Πάντως η ανακοίνωση για τον διόρισμό του νέου διοικητή προκάλεσε ερωτηματικά καθώς στο κείμενο γίνεται αναφορά σε ‘απόλυση’ της Γκαγιέ Ερκάν και όχι σε ‘παραίτηση’.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, η παραίτηση της Γκαγέ Ερκάν έρχεται μετά από το σκάνδαλο που προκάλεσε η συμπεριφορά του πατέρα της έναντι των υπαλλήλων της τράπεζας στον οποίο η ίδια η Γκαγέ Ερκάν είχε αναθέσει καθήκοντα.

Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ χαρακτήρισε την απόφαση της Ερκάν «προσωπική».

Η Ερκάν διορίστηκε τον Ιούνιο μετά από μακρά θητεία στις ΗΠΑ στην Goldman Sachs και την First Republic Bank. Υπό την ηγεσία της, η κεντρική τράπεζα αύξησε επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει σχεδόν στο 65%.

Οι αγορές ήταν κλειστές όταν έγινε η ανακοίνωση για να μην προκαλέσει υψηλή πτώση της τουρκικής λίρας.

«Οι πεταλούδες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους διοικητές της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία από το 2019», σχολιάζει ήδη ο τουρκικός τύπος.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέταξε...κάνναβη κατά τη διάρκεια καταδίωξης

Αγρότες – Μαρινάκης: Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα ενίσχυσης

Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας: Η Αντιτρομοκρατική αναλαμβάνει την έρευνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ